Quantcast
Ευρωπαϊκό συνέδριο για την αυτοαπασχόληση των νέων - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό συνέδριο για την αυτοαπασχόληση των νέων

δημοσιεύτηκε:

Τον καθοριστικό ρόλο, που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίηση δράσεων στην μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και γενικότερα, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την αυτοαπασχόληση των νέων που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα, η περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ELISAN και οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης «είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σαφείς κανόνες και με κέντρο βάρους την μικρή και μεσαία και την συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τα μέτρα για την ανάσχεση της μετανάστευσης, ιδίως των νέων επιστημόνων». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «σήμερα υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία με κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με προγράμματα για την νεανική επιχειρηματικότητα, με δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ που αγκαλιάζουν και όλα τα παραπάνω, με προώθηση των κοινωνικών συνεταιρισμών».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η σχετική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει δράσεις οι οποίες απευθύνονται στις νέες επιχειρήσεις που συστήνονται από ανέργους και μειονεκτούντα άτομα, ενώ προσβλέπουν στη βιωσιμότητα και την ποιότητα της εργασίας των αυτοαπασχολουμένων επιχειρηματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, στην στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και στην μικροχρηματοδότηση. «Θα έλεγα ότι η έννοια της «συλλογικής αυτοαπασχόλησης» ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που έχουμε άμεσα ανάγκη και μπορεί να συνταιριάξει τον στόχο μείωσης της ανεργίας και βελτίωσης της ζωής των νέων ανέργων», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στους αιρετούς που ήταν παρόντες , διαβεβαίωσε ότι «οι προσπάθειές μας θα εξακολουθήσουν να κινούνται στον δρόμο της συνεννόησης και της σύνθεσης, με σταθερό γνώμονα την υπηρέτηση της κοινωνίας. Είμαστε εδώ για να κλείσουμε πληγές, για να βρούμε λύσεις και να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα βρούμε τους τρόπους για να το πράξουμε», τόνισε.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης, η πρόεδρος του ELISAN Sylvie Carrega, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφέρθηκε στις πολλές αναπτυξιακές δράσεις του δήμου Αθηναίων, όπως το δίκτυο – θερμοκοιτίδα νεανικής επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το ″Τεχνόπολις″ και τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Νίκος Σαράντης, τόνισε ότι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μέσα από την κατάρτιση τοπικών σχεδίων απασχόλησης. Σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια η συμμετοχή των νέων θα είναι κεντρικής σημασίας.

Η πρόεδρος του ELISAN Sylvie Carrega, αναφέρθηκε στην εμπειρία της από τον δήμο Μασσαλίας, όπου εμφανίζεται υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους νέους και όμως, χάρη σε πρωτοβουλίες για την απασχόληση των νέων, επιτεύχθηκε μείωση του ποσοστού ανεργίας τους.

Την ανάγκη να έχει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και στην δρομολόγηση των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε την σημασία να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν την δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το καλό των πολιτών και του τόπου τους. «Αν δεν υπάρξει τοπική ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί ποτέ ο στόχος για εθνική ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατούλης.

Στις έννοιες της περιβόητης «flexicurity», καθώς και της «αυτοαπασχόλησης», που προβάλλονται ως «εναλλακτικές» της βιώσιμης απασχόλησης, αναφέρθηκε στην ομιλία της, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα βάλλονται πολλές πλευρές των ευρωπαϊκών κεκτημένων. Αναφορικά με το ζήτημα της ανεργίας των νέων, επισήμανε ότι «η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τα εξαιρετικά υψηλά -τα συντριπτικά ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας- ποσοστά, που ουσιαστικά ακυρώνουν το μέλλον της κοινωνίας μας», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ποσοστά που μας θέτουν όλους μας, αιρετούς και μη, προ των ευθυνών μας, μας επιβάλλουν να δράσουμε. Να αναλάβουμε δράση, όχι σήμερα, αλλά… χθες».

Κατά την παρέμβασή της, η ίδια σημείωσε ότι η καινοτόμα νεανική επιχειρηματικότητα, αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα τούτης της περιόδου, «που δεν αφορά μία, δύο ή τρεις χώρες. Κάποιες περιφέρειες, ή ορισμένους δήμους. Αφορά συνέργειες, οριζόντιες και κάθετες, στο πλαίσιο των πρωτόγνωρων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, για το μέλλον των κοινωνιών μας. Για το μέλλον των νέων».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι ο δήμος του σχεδιάζει «ένα hub για την υποστήριξη της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με λειτουργίες θερμοκοιτίδας και άλλων υπηρεσιών, απαραίτητων για την ενίσχυση νέων ανθρώπων και ανέργων που θέλουν να επιχειρήσουν στο σύγχρονο, απαιτητικό ανταγωνιστικό περιβάλλον, να μπουν στην αγορά. Τους στεγάζουμε, τους στηρίζουμε νομικά, τους συμβουλεύουμε πως θα δραστηριοποιηθούν, τους υποστηρίζουμε με υλικές τεχνικές υποδομές, ώστε να πατήσουν στα πόδια τους και να είναι πιο έτοιμοι στην αγορά, στο ανταγωνιστικό περιβάλλον», είπε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.