Quantcast
Εξαγορά της EMC από την Dell έναντι 67 δισ. δολ. - enikonomia.gr
share

Εξαγορά της EMC από την Dell έναντι 67 δισ. δολ.

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας αναμένεται να δημιουργήσει, εφόσον ολοκληρωθεί, η συμφωνία – «μαμούθ» για την εξαγορά της εταιρείας συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων EMC από την επιχείρηση προσωπικών υπολογιστών Dell.

Το τίμημα – ρεκόρ των $67 δις, που θα καταβληθεί σε μετρητά και μετοχές, καθιστά τη συμφωνία μεταξύ της Dell – του τρίτου ισχυρότερου κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών διεθνώς – και της EMC, το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του τεχνολογικού κλάδου όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία φημολογούνταν εδώ και ημέρες, ανοίγει το δρόμο στην αμερικανική Dell, ώστε να διευρύνει την παγκόσμια παρουσία της, εντάσσοντας υπό την “ομπρέλα” της, πέραν από τον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών και την ταχέως αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά της διαχείρισης και αποθήκευσης εταιρικών δεδομένων.

Σε αντίθεση με τη διεθνή αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ακολουθεί φθίνουσα πορεία, ο κλάδος της διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τον τομέα να προσβλέπει σε μεγάλη ανάπτυξη.

Όπως προκύπτει απ’ όσα έγιναν γνωστά χθες, το τίμημα των $67 δις ή $33,15/ανά μετοχή για την εξαγορά της EMC από τη Dell θα καταβληθεί σε μετρητά και σε μετοχές. Συγκεκριμένα, η Dell θα καταβάλλει $24,05/ανά μετοχή σε μετρητά, ενώ θα προσφέρει στους μετόχους της EMC ειδικές μετοχές, που θα συνδέονται με την τιμή της μετοχής της θυγατρικής της EMC, VMWare (σ.σ. αν και η συμφωνία περιλαμβάνει και τη VMWare, στόχος είναι η τελευταία να παραμείνει ανεξάρτητη επιχείρηση, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο).

Εγκρίσεις

Ήδη, το διοικητικό συμβούλιο της EMC έχει δώσει το “πράσινο φως” για την εξαγορά και έχει κάνει γνωστή την απόφασή του να εισηγηθεί στους μετόχους της εταιρείας να εγκρίνουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη συμφωνία.

Παρά τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου, ωστόσο, η EMC θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει και άλλες πιθανές προτάσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό του ρεπορτάζ το Reuters.

“Ο συνδυασμός της Dell και της EMC δημιουργεί μια υπερδύναμη στις επιχειρηματικές λύσεις”, τόνισε ο Michael Dell, ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο οποίος θα χειριστεί την τύχη και της νέας εταιρείας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση, από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο εγχείρημα κάθε άλλο παρά απλό θα είναι, δεδομένου του μεγέθους της συμφωνίας και των αλλαγών, που αυτή θα επιφέρει στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας. Για την ευόδωσή του, απαιτείται, μεταξύ άλλων, η έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.