Quantcast
Εξι ελληνικές επιχειρηματικές ιδέες στο LoveGreece - enikonomia.gr
share

Εξι ελληνικές επιχειρηματικές ιδέες στο LoveGreece

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Έξι πρωτότυπες, επιχειρηματικές ιδέες που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα, προωθούνται στο εξωτερικό μέσω του LoveGreece, μιας πρωτοβουλίας που γεννήθηκε το 2013, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για ένα δίκτυο που «δίνει φωνή» σε επιτυχημένους Έλληνες από τον επιχειρηματικό στίβο, την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την τέχνη και την εκπαίδευση, που με το ήθος και το όραμά τους, συνιστούν ένα σημαντικό  κεφάλαιο εξωστρέφειας τη χώρα. Το LoveGreece, που στηρίζεται από το Ίδρυμα Μαμιδάκη, πετυχαίνει την ανάδειξη και προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα των χαρισματικών Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων, στο δίκτυο έχουν ενταχθεί επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα από τους κλάδους της γαστρονομίας, της τέχνης, του design και των κατασκευών. Τα concepts από έξι ελληνικές εταιρείες με πρωτότυπες ιδέες, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο είναι τα εξής:

Η Salty Bag με συνιδρυτές τους: Στρατή Ανδρεάδη, Χρύσα Χαλικιοπούλου και Σπύρο Ντάικο και με έδρα την Κέρκυρα, εμπνεύστηκαν την επιχειρηματική τους ιδέα από ένα ιστιοπλοϊκό πανί. Η εταιρεία τους ανακυκλώνει παροπλισμένα πανιά για να παράγει τσάντες και είδη ταξιδιού, φτιαγμένα στο χέρι, όπου αναγράφονται πάνω τα στοιχεία του πανιού.  Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η SaltyBag δημιούργησε τη σειρά “RoadtoRio”, φτιαγμένη από πανιά που έχουν χαρίσει σημαντικές διακρίσεις στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Όλα τα έσοδα από τις σχετικές πωλήσεις θα διατεθούν για τη στήριξη της προετοιμασίας Ελλήνων ιστιοπλόων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Ρίο 2016.

Με συνιδρυτές τους Θεανώ Πετρίδου, Σέργιο Φωτιάδη και Φίλιππο Φωτιάδη που εξειδικεύονται στη γραφιστική, το βιομηχανικό αλλά και το αρχιτεκτονικό σχέδιο, η εταιρεία We Design σχεδιάζει από λογότυπα και συσκευασίες, μέχρι χρηστικά αντικείμενα και κατοικίες.  Το ενδιαφέρον της ομάδας να επαναπροσδιορίσει την έννοια του σουβενίρ οδήγησε στη δημιουργία της σειράς «Greece Revisited», στα προϊόντα της οποίας αποτυπώνονται αναφορές σε στοιχεία από την ιστορία, την παράδοση και την καθημερινότητα της Ελλάδας.

Ο Νικήτας Μαρκόπουλος μαζί με τον Μιχάλη Ευμορφίδη, δημιούργησαν το 1989 την εταιρεία Coco – Mat, η οποία λειτουργεί με επιτυχία ένα δίκτυο καταστημάτων σε πάνω από 10 χώρες. Έπιπλα και στρώματα Coco Mat διακοσμούν μεγάλα ξενοδοχεία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Στα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα – νωπά και τυποποιημένα – δραστηριοποιείται το Farmers Republic, με ιδρυτή τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, όπου μπορεί  κάθε παραγωγός βιολογικής καλλιέργειας να δημιουργήσει χωρίς κόστος το προφίλ του και να διαθέσει τα προϊόντα του τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δυνατότητα αεροπορικής αποστολής έναντι χαμηλού κόστους και παράδοση παραγγελιών την επόμενη μέρα. Εκτός από καινούργια καταστήματα εντός της χώρας, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο 2015 θα ανοίξει Farmers Republic στη Γενεύη της Ελβετίας, διευρύνοντας την πεδίο δράσης και εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

 Ο Μάνος και ο Νικόλας Σμυρλάκης ίδρυσαν την Finest Roots, προκειμένου να συστήσουν στους καταναλωτές τέσσερα παραδοσιακά λικέρ με ελληνικές ρίζες: Rakomelo, με ρακί και μέλι, Mastiha, με φυσική μαστίχα Χίου, Tentura, με κανέλα, και Herb Spirit με κρητικό δίκταμο. Ως προς το είδος, τα παραδοσιακά λικέρ Finest Roots κινούνται στο ίδιο πεδίο με γνωστά διεθνή ποτά, όπως τα triple sec, τα ιταλικά amaro, το maraschino, το amaretto και διάφορα bitter. Ως προς την ποιότητα, κατατάσσονται στην πιο premium κατηγορία, καθώς για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο εξαιρετικές φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές ουσίες, αιθέρια έλαια ή οτιδήποτε χημικό.

Με τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Ικαρία ασχολείται και η εταιρεία Icaria Pure, που ίδρυσε η Έρση – Ηλέκτρα Ξενάκη.  Η ιδρύτρια της εταιρείας, αν και γεννήθηκε στο Βερολίνο, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο, ωστόσο αγαπάει τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, την Ικαρία για την άγρια φυσική του ομορφιά, μέχρι την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του. Όλα τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα Icaria Pure είναι βιολογικά και φτιάχνονται από τοπικές, εποχιακές πρώτες ύλες, χωρίς καθόλου χημικά πρόσθετα, ενώ κλείνει σε βαζάκια παραδοσιακές λιχουδιές που φτιάχνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εδώ και δεκαετίες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.