Quantcast
Εξι μνηστήρες για τα 616 εκατ. του Σύζευξις ΙΙ - enikonomia.gr
share

Εξι μνηστήρες για τα 616 εκατ. του Σύζευξις ΙΙ

δημοσιεύτηκε:

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τις εταιρείες που θα αναλάβουν την υλοποίηση του Σύζευξις ΙΙ, του έργου που έχει στόχο να καλύψει πλήρως τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου, καθώς η διαδικασία επιλογής των αναδόχων για τα πέντε υποέργα βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 616 εκατ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περίπου 150-170 εκατ. ευρώ -σε ετήσια βάση- για το Δημόσιο από τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών του.
Προσφορές έχουν καταθέσει τους τελευταίους μήνες για κάποια κομμάτια του έργου όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, όπως και αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής, ενώ άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν και κορυφαία διεθνή ονόματα από τον χώρο του εξοπλισμού.
Χαρακτηριστικό δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι η παρέμβαση που επιδίωξε να κάνει η πρεσβεία της Κίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κινεζική πρεσβεία έστειλε επιστολή, την οποία υπογράφει ο εμπορικός ακόλουθος, στην -αρμόδια για το έργο- υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου παρεμβαίνοντας υπέρ κινεζικής εταιρείας εξοπλισμού, η προσφορά της κοινοπραξίας της οποίας για ένα από τα υποέργα του Σύζευξις ΙΙ απορρίφθηκε. Το σκεπτικό της αρμόδιας επιτροπής για την απόρριψη της συγκεκριμένης προσφοράς ήταν ότι υπήρχαν ελλείψεις στα δικαιολογητικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι με την επιστολή της κινεζικής πρεσβείας ζητείται από την υφυπουργό να παρέμβει προκειμένου η προσφορά να περάσει τον έλεγχο!
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το Σύζευξις ΙΙ. Κυρίως επειδή, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες, οι προσφορές των οποίων απορρίπτονται για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους.
Το Σύζευξις ΙΙ αφορά την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών που υπάρχουν σε 33.791 κτίρια του Δημοσίου, τα οποία χωρίζονται σε οκτώ νησίδες, την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε 55.000 στελέχη φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά και υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, ασφάλειας, όπως και τη δημιουργία υποδομών καλωδίωσης και τηλεφωνίας. Σημειωτέον πως το Σύζευξις ΙΙ αποτελεί τη συνέχεια του Σύζευξις Ι που ήδη λειτουργεί και καλύπτει περίπου 4500 κτίρια.
Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου (ύψους 444 εκατ. ευρώ) αφορά την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή τηλεφωνία, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία) και είναι αυτό που διεκδικούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος έχουν καταθέσει προσφορές για όλα τα υποέργα που αφορούν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, οι Vodafone ? hellas online για 5 από αυτά, η Forthnet για 4 νησίδες, ενώ η Wind Ελλάδας για 3 νησίδες και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Τα υποέργα υποδομών (συνολικού ύψους 172 εκατ. ευρώ) έχουν επίσης προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον και είναι αξιοσημείωτο ότι η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά σε όλα τα υποέργα ήταν ο ΟΤΕ! Ο τελευταίος δείχνει να είναι και το φαβορί να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος από το έργο.
Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που δεν φαίνεται στις ανακοινώσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. είναι η έμμεση εμπλοκή μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τις Huawei, Cisco και Ericsson να είναι αυτές που έχουν την πιο έντονη παρουσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Στην τελική ευθεία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η διαδικασία επιλογής των αναδόχων μπορεί και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, εφόσον δεν υπάρξει κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους υποψηφίους που δεν επελέχθησαν. Ήδη, σε τουλάχιστον ένα υποέργο η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία της.
Το επόμενο βήμα είναι οι συμβάσεις να «περάσουν» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από το οποίο και εξαρτάται τελικώς πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Σύζευξις ΙΙ.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στις περιπτώσεις των οκτώ νησίδων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αλλά και στο έργο των υποδομών (προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ) υπάρχει η σκέψη να μη δοθεί σε ένα σχήμα. Η πρόταση που υπάρχει είναι να υπάρξει μία λίστα επιλεχθέντων αναδόχων (short list) για κάθε νησίδα και το υποέργο των υποδομών και στη συνέχεια να γίνονται διαγωνισμοί που να αφορούν έναν μεγάλο αριθμό κτηρίων που πρόκειται να συνδεθούν στο Σύζευξις ΙΙ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μπορούσε τη νησίδα της Αττικής να εξυπηρετούν τρεις διαφορετικοί πάροχοι που θα έχουν από 5.000 κτίρια ο καθένας.

Πηγή: Ημερησία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.