Quantcast
Έξυπνη μεταποίηση: 37 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ενισχύσεις - enikonomia.gr
share

Έξυπνη μεταποίηση: 37 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ενισχύσεις

δημοσιεύτηκε:

Έναν χρήσιμο οδηγό με 37 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Έξυπνη Μεταποίηση» που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» εξέδωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ).

Αναλυτικά:

Επιχείρηση η οποία θα ιδρυθεί τώρα εντάσσεται ως νέα;

Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα (τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας), οι οποίες πρέπει να έχουν ιδρυθεί πριν την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης, ήτοι στις 28/09/2022. Ειδικότερα:

• Υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις.

• Νέες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 δεν έχουν κλεισμένες δύο διαχειριστικές χρήσεις

Για τις ανάγκες της Δράσης ως ημερομηνία σύστασης/ ίδρυσης μιας επιχείρησης νοείται η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται στη σχετική Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας της οικείας ΔΟΥ.

Επιχείρηση που πρόσθεσε επιλέξιμο ΚΑΔ στο 2022 εντάσσεται; (και πως ως υφιστάμενη ή νέα);

Δικαιούχοι, που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, ορίζονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), και οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει τον επιλέξιμο ΚΑΔ, πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης, ήτοι στις 28/09/2022.
Ο χαρακτηρισμός ως Υφιστάμενη ή Νέα αφορά γενικά την έναρξη της επιχείρησης και όχι ειδικά την επιλέξιμη δραστηριότητα.

Παρακαλώ για την διευκρίνιση του κριτηρίου Α.2 Ποσοστό αιτούμενης ενίσχυσης της παραγράφου 1.2.2 Νέες Επιχειρήσεις του Κεφαλαίου 1.2 Βαθμολογούμενα Κριτήρια του προγράμματος

ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ.

Αξιολογείται το ποσοστό αιτούμενης ενίσχυσης σε σχέση με τη μέγιστη ένταση ενίσχυσης σύμφωνα με τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Παράδειγμα:

  • Έστω πολύ μικρή επιχείρηση που θα υλοποιήσει επένδυση στην Κρήτη επιλέξιμου π/υ € 1.000.000,00.
  • Με βάση τον χάρτη κρατικών ενισχύσεων, η μέγιστη ένταση ενίσχυσης είναι 70% που αντιστοιχεί σε €700.000,00. Αν αιτηθεί ποσό επιχορήγησης €400.000,00 αντί του μέγιστου δυνατού (€700.000,00), αυτό αντιστοιχεί στο 57% της μέγιστης έντασης ενίσχυσης βάση του χάρτη και η βαθμολογία του κριτηρίου Α2 είναι (100 – 57) / 10 = 4,3.

Το leasing είναι επιλέξιμο;

Ο Εξοπλισμός μέσω LEASING, είναι επιλέξιμη δαπάνη και απαιτείται στην υλοποίηση, αντίγραφο της σύμβασης Leasing με πρόβλεψη η κυριότητα των ειδών να περιέλθει στο φορέα της επένδυσης με τη λήξη του LEASING.

Στις επιχειρήσεις που διαθέτουν βιβλία Β’ Κατηγορίας τι πρέπει να λάβουμε υπόψη αντί για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη προ φόρων που υπολογίζονται για τα βιβλία Γ’ Κατηγορίας;

Για τις επιχειρήσεις με τήρηση βιβλίων Β’ κατηγορίας απαιτούνται (βλ. παράρτημα 5):

Έντυπα Ε3 με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή) για τις τρείς (3) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2021, 2020, 2019, (για αυτές που έχουν κλείσει λιγότερες διαχειριστικές χρήσεις η υποχρέωση υποβολής προσαρμόζεται αντίστοιχα) και Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (έντυπο Φ2), με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή) για τη διαχειριστική χρήση 2021.

Ποιο καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται στη Δράση;

Σύμφωνα με το έγγραφο (SWD)2021 12 final/22-1-2021, πρόκειται να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις κρατικές ενισχύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, για την υλοποίηση της Δράσης θα εφαρμοσθεί ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός κατά κατηγορίες/General Block Exemption Regulation-GBER (ΕΚ) 651/2014», και συγκεκριμένα κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 14 «Περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις», του άρθρου 18 «Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ», καθώς και του άρθρου 31 (τμήμα 5) «Ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση».

Ποια είναι η ανώτατη και ποια η ελάχιστη αποδεκτή βαθμολογία που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο;

Η ανώτατη βαθμολογία που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο είναι 100 βαθμοί και ελάχιστη αποδεκτή 40 βαθμοί και προκύπτει ως εξής Σ = [(Α x 100%)] x 10

Έχουμε επιχείρηση με ΚΑΔ που είναι επιλέξιμοι και μη επιλέξιμοι. Θα δημιουργήσει αυτό κάποιο πρόβλημα στην υλοποίηση του προγράμματος; Πρέπει να προσέξουμε κάτι σχετικά με τους ΚΑΔ που δεν είναι επιλέξιμοι και τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα;

Δικαιούχοι, που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, ορίζονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), σύμφωνα με το Παράρτημα 4 ΠΙΝΑΚΑΣ_ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΚΑΔ.

Σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται τόσο σε τομείς που εξαιρούνται σύμφωνα με την πρόσκληση όσο και σε τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, επισημαίνεται ότι πρέπει να τηρούν διακριτούς λογαριασμούς και είναι να διακριτός ο διαχωρισμός μεταξύ των δραστηριοτήτων και των δαπανών εκάστης κατηγορίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες που ασκούνται στους εξαιρούμενους τομείς δεν επωφελούνται από τις ενισχύσεις που χορηγούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της πρόσκλησης.

Είναι απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης DNSH για την υποβολή της αίτησης; Την Υπεύθυνη Δήλωση του παραρτήματος 12 την υπογράφει υποχρεωτικά μηχανικός;

Σύμφωνα με το σημείο 16 του Παραρτήματος 5 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος 12 συνοδευόμενη από την αιτιολόγηση συμμόρφωσης με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης. Η Υπεύθυνη Δήλωση του παραρτήματος 12 υπογράφεται υποχρεωτικά από Μηχανικό.

Στην περίπτωση της υφιστάμενης δραστηριότητας, μπορεί να υποβληθεί αίτημα επιχορήγησης σε νέα εγκατάσταση (εντός της ιδίας Περιφέρειας);

Ναι, τηρώντας τον όρο για την υποβολή έως ενός επενδυτικού σχεδίου ανά Α.Φ.Μ. και ανά Περιφέρεια. Και σε κάθε περίπτωση θα επιχορηγηθεί για τις δαπάνες που σχετίζονται αποκλειστικά με τον σκοπό της δράσης.

Στην περίπτωση που υφιστάμενος φορέας με επιλέξιμο κωδικό δραστηριότητας κάνει προσθήκη νέου κωδικού δραστηριότητας πριν την υποβολή της πρότασης, μπορεί να αιτηθεί επιχορήγηση και για τις δύο δραστηριότητες (υφιστάμενο και νέο ΚΑΔ);

Οι δαπάνες μπορούν να αφορούν περισσότερους από έναν επιλέξιμους ΚΑΔ, οι οποίοι πρέπει να είναι ενεργοί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης, ήτοι στις 28/09/2022.

Σε τι ποσοστό επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου δύνανται να ανέλθουν οι προκαταβολές σε προμηθευτές κατά τα Αιτήματα Ενδιάμεσης Επαλήθευσης – Πιστοποίησης;

Στα Αιτήματα Ενδιάμεσης Επαλήθευσης – Πιστοποίησης, δύνανται να περιλαμβάνονται προκαταβολές σε προμηθευτές, που αθροιστικά δε θα υπερβαίνουν το 20% του συνολικά εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Επιχείρηση με ημερομηνία σύστασης 26/10/2020 έχει κλείσει (2) διαχειριστικές χρήσεις 31/12/2020 και 31/12/2021

– Εντάσσεται ως ΝΕΑ ή ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ επιχείρηση σύμφωνα με τον οδηγό του Προγράμματος ;

– Ως κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις νοούνται οι πλήρεις δωδεκάμηνες διαχειριστικές χρήσεις ;

Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση εντάσσεται ως υφιστάμενη.

Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα (τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας), οι οποίες πρέπει να έχουν ιδρυθεί πριν την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης, καθώς και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

• Υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις.

• Νέες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 δεν έχουν κλεισμένες δύο διαχειριστικές χρήσεις

Για τις ανάγκες της Δράσης ως ημερομηνία σύστασης/ ίδρυσης μιας επιχείρησης νοείται η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται στη σχετική Βεβαίωση Έναρξης

Δραστηριότητας της οικείας ΔΟΥ.

Στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης τίθεται ο όρος η επιχείρηση να μην είναι προβληματική. Η παραπάνω προϋπόθεση, σε ποιο έτος θα ελεγχθεί;

Η προβληματικότητα ελέγχεται με βάση την τελευταία πλήρως κλεισμένη χρήση. Ελέγχεται από τους αξιολογητές με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αυτά αναφέρονται στα σχετικά παραρτήματα του οδηγού.

Στο Παράρτημα 7 της Πρόσκλησης και συγκεκριμένα στην 1η υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι: «Ο επιχειρηματίας/νόμιμος εκπρόσωπος δεσμεύεται ότι η επιχείρηση έχει και θα εξακολουθήσει να έχει την ιδιότητα της Μικρομεσαίας Επιχείρησης, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΕ) 651/2014». Σε περίπτωση λοιπόν, που επιχείρηση η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα μετατραπεί κατά την διάρκεια υλοποίησης σε μεγάλη, θα είναι λόγος απένταξης από αυτό;

Όχι, δε συνιστά λόγο απένταξης η μεγέθυνση της επιχείρησης κατά την υλοποίηση.

 

Στην Πρόσκληση του προγράμματος αναγράφεται ότι το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να στοχεύει σε κάποιον τομέα του Industry 4.0. Θα πρέπει να σχετίζονται με αυτόν όλες οι δαπάνες που εντάσσονται στο επενδυτικό σχέδιο ή αρκεί να υπάρχει στόχευση του επενδυτικού σχεδίου σε τουλάχιστον ένα τέτοιο τομέα και να πλαισιώνεται και από λοιπές δαπάνες; Αν ισχύει το δεύτερο, υπάρχει κάποιο ποσοστό που θα πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά στο συνολικό προϋπολογισμό οι δαπάνες που σχετίζονται με τεχνολογίες του Industry 4.0;

Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι συμβατό με το μοντέλο βιομηχανίας 4.0. και εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους στόχους:

• Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και ανάλυση/διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data)

• Τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης (Smart Manufacturing Technologies), όπως Machine to Machine (M2M) learning, Manufacturing Execution Systems (MES), Εποπτικά Συστήματα Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων (SCADA) κλπ.

• Ρομποτική, για την αναβάθμιση και αυτοματοποίηση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μηχανολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες.
Ο συμβατικός ή και συμπληρωματικός εξοπλισμός είναι επιλέξιμος αν τεκμηριωμένα είναι απαραίτητος για την λειτουργία του συμβατού με το Industry 4 εξοπλισμού. Σε κάθε περίπτωση η αναγκαιότητα θα κρίνεται από τον αξιολογητή.

Η Υπεύθυνη Δήλωση περί μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης θα πρέπει να σφραγιστεί-υπογραφεί από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο της επιχείρησης ή από τον μηχανικό της εταιρείας;

Η Υπεύθυνη Δήλωση υπογράφεται από Μηχανικό. Σημειώνεται τα σημεία Γ.1., Γ.2. και Γ.3. της σχετικής ΥΔ συμπληρώνονται σε περίπτωση επενδυτικού σχεδίου προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 10.000.000 €.

Μπορεί μια επιχείρηση στο επενδυτικό της σχέδιο να περιλαμβάνει δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε δύο τόπους υλοποίησης (πχ κεντρικό και υποκατάστημα); Σημειώνεται ότι οι δύο τόποι υλοποίησης βρίσκονται στην ίδια Περιφέρεια και στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

Ναι, υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Μπορεί το επενδυτικό σχέδιο μιας επιχείρησης να αφορά τη δημιουργία υποκαταστήματος (ίδρυση νέας μονάδας) στην ίδια Περιφέρεια που βρίσκεται και η έδρα της;

Ναι, υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης, είναι οι ακόλουθες:

• Να υποβάλλει έως ένα επενδυτικό σχέδιο ανά Α.Φ.Μ. Σε περίπτωση υποβολής, από τον ίδιο φορέα (επιχείρηση), περισσοτέρων προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης, απορρίπτονται όλες και οι φάκελοι τίθενται στο αρχείο

• Να δηλώσει ως τόπο για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά μία Περιφέρεια. Στην αίτηση χρηματοδότησης δηλώνεται η Περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο.

• Να πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια από την οποία χρηματοδοτούνται

• Να δεσμευτεί ότι το επενδυτικό του σχέδιο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Είναι επιλέξιμη η δαπάνη φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης στην κατηγορία 2.Μηχανήματα-εξοπλισμός;

Δεν είναι επιλέξιμη καθώς δεν σχετίζεται άμεσα με τον σκοπό της δράσης. Θα είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο άλλων δράσεων που θα ακολουθήσουν.

Η επιχορήγηση που θα προκύψει από την δράση είναι φορολογητέα;

Όχι δεν είναι φορολογητέα.

Όσον αφορά την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής, πρέπει να γίνει μόνο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή δανεισμό;

Όχι. Δείτε σχετικά σημείο 15 του Παραρτήματος 5 «Δικαιολογητικά Εξασφάλισης ιδιωτικής συμμετοχής Επενδυτικού Σχεδίου»

Η δημιουργία λογισμικού custom made για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, το οποίο θα κατασκευαστεί από 3η εταιρεία – προμηθευτή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον αυτοματισμό των γραμμών παραγωγής της επιχείρησης, είναι επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα;

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται τα κόστη Αδειών χρήσης λογισμικού (συμπεριλαμβανομένων αδειών SaaS) ή σύμβασης παροχής υπηρεσιών για μέχρι ένα έτος από το χρόνο προμήθειας. Στα παραδοτέα υλοποίησης θα πρέπει να είναι σαφής ο τρόπος παροχής της άδειας χρήσης λογισμικού ή υπηρεσίας, π.χ. per named/concurrent user, per server, / CPU κ.τ.λ.

Σημειώνεται ότι τα λογισμικά δύναται να αφορούν σε:

• αυτοματοποίηση της παραγωγής και των επιχειρηματικών και οικονομικών διαδικασιών.

• ποιοτικό έλεγχο των παραγόμενων προϊόντων.

• διασύνδεση των επιχειρήσεων με εθνικά ή διεθνή δίκτυα..

• εξειδικευμένα προγράμματα διαχείρισης πελατών ή προσωπικού της επιχείρησης (τύπου ERP, CRM, HRMS).

• διαχείριση εγγράφων και υποστήριξη διαδικασιών.

Σε περίπτωση υποβολής σχεδίου από νέες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 δεν έχουν κλεισμένες δύο διαχειριστικές χρήσεις, σύμφωνα με την Πρόσκληση, προσκομίζονται δικαιολογητικά του προσωπικού της επιχείρησης για όσα έτη υφίσταται και οικονομικά στοιχεία για το σύνολο των κλεισμένων διαχειριστικών της χρήσεων.

Στις περιπτώσεις συνδεδεμένων ή/και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων μιας επιχείρησης, η οποία χαρακτηρίζεται ως νέα, με τις συνδεδεμένες ή/και συνεργαζόμενες ωστόσο να είναι υφιστάμενες, θα πρέπει να προσκομίζεται το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τις ίδιες χρήσεις που υποβάλλονται για την προς επιδότηση επιχείρηση ή θα πρέπει να υποβάλλονται και για τις τρεις τελευταίες χρήσεις όπως προβλέπεται για τις υφιστάμενες;

Θα πρέπει να προσκομίζεται το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τις ίδιες χρήσεις που υποβάλλονται για την προς επιδότηση επιχείρηση.

Στον Οδηγό της Δράσης αναφέρεται: στην προκήρυξη αναφέρεται ότι: «Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου της παραγωγής, στην προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού, στην ψηφιοποίηση των συστημάτων διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή συστημάτων και τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.»
Η συγκεκριμένη προϋπόθεση μπορεί να αφορά π.χ. τη γραμμή παραγωγής που θα αποτελέσει ενδεχομένως και το αντικείμενο της επένδυσης για τον υποψήφιο δικαιούχο ή θα πρέπει να αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του/ γραμμών παραγωγής του εργοστασίου;

Δεν τίθεται υποχρεωτική η παρέμβαση στο σύνολο των δραστηριοτήτων / γραμμών παραγωγής.

Υφιστάμενη επιχείρηση καλύπτεται κατά την φάση της υποβολής της πρότασης έχοντας υποβεβλημένη αίτηση έκδοσης άδειας λειτουργίας ή όχι, για τις υπάρχουσες δραστηριότητές της; Να σημειωθεί διευκρινιστικά ότι η νέα επιχορηγούμενη επένδυση μέσω του προγράμματος, δεν θα πραγματοποιηθεί στις υπάρχουσες δομές της εταιρίας αλλά θα λάβει χώρα σε νέο υποκατάστημα – τόπο υλοποίησης και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προς την αδειοδότηση αυτής.

Κάθε επιχείρηση θα πρέπει κατά τη φάση της υποβολής να έχει την κατά περίπτωση απαιτούμενη εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση έκδοσης ή ανανέωσης αυτής, για την κύρια δραστηριότητα της και για την δραστηριότητα της επένδυσης, όταν αυτές δεν συμπίπτουν. Η έκδοση της άδειας λειτουργίας, θα πρέπει να υφίσταται πριν την πρώτη καταβολή ενίσχυσης ή πριν το αίτημα προκαταβολής.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος: «Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης και διαχείρισης επενδύσεων είναι επιλέξιμες υπό τον όρο ότι αφορούν στο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης» Το ερώτημα είναι αν είναι επιλέξιμη ΚΑΙ η υποβολή του φακέλου, δηλαδή η σύνταξη
των μελετών του φακέλου.

Όχι, δεν είναι επιλέξιμη ως δαπάνη.

Εκπροσωπώ εταιρεία με έδρα το κέντρο της Αθήνας. Το πρόγραμμα αναφέρει ότι ο Καθορισμός έντασης ενίσχυσης της δράσης γίνεται ανά Περιφέρεια και ότι το κέντρο της Αθήνας δεν ενισχύεται. Συνεπώς δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα; Εάν κάνουμε μια καινούργια μονάδα παραγωγής στη Στερεά Ελλάδα θα μπορούσαμε να ενταχθούμε;

Πράγματι, από τις ενισχύσεις εξαιρούνται ο Κεντρικός, ο Βόρειος και ο Νότιος Τομέας Αθηνών σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Ελλάδα, όπως ισχύει για την περίοδο 2022-2027. Μια μονάδα παραγωγής στη Στερεά Ελλάδα δύναται να ενισχυθεί. Θα επιχορηγηθεί όμως, μόνο για τις δαπάνες που σχετίζονται με τον σκοπό της δράσης.

Στα πλαίσια του νέου προγράμματος “Εξυπνη Μεταποίηση”, θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν μπορεί να ενταχθεί η δραστηριότητα παραγωγής βιοκαυσίμων ή κάποια παραπλήσιά της.

Είναι επιλέξιμος ο ΚΑΔ 20.59.59.02 «Παραγωγή βιοκαυσίμων (στερών, υγρών ή αερίων). Στο Παράρτημα 4 Πίνακας Επιλέξιμων ΚΑΔ, αναφέρονται οι επιλέξιμοι ΚΑΔ στο πρόγραμμα.

Για τις ατομικές επιχειρήσεις, ζητείτε να προσκομισθεί η βεβαίωση έναρξης. Παρακαλώ ενημερώστε μας αν αντ’ αυτής, μπορεί να προσκομισθεί η εκτύπωση ΚΑΔ από το TaxisNet.

Μπορεί να προσκομισθεί η εκτύπωση ΚΑΔ από το TaxisNet

Επιχείρηση, η οποία δεν διαθέτει κωδικοποιημένο καταστατικό, μπορεί να καταχωρήσει ως καταστατικό το αρχικό της καθώς και τις τυχόν τροποποιήσεις;

Ναι.

Με γνώμονα ότι το λογιστήριο μιας επιχείρησης, αποτελεί μέρος της παραγωγικής της διαδικασίας παρακαλώ ενημερώστε μας αν ο εξοπλισμός γραφείου (π.χ. Καρέκλες, γραφεία, Ντουλάπες, Ράφια κ.τλ.) είναι επιλέξιμα στην κατηγορία Λοιπός Εξοπλισμός.

Ο εξοπλισμός γραφείου δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη

Επιχείρηση Νομικό πρόσωπο με τη μορφή ΑΕ έχει έδρα Καλλιθέα και υποκαταστήματα στις εξής περιοχές Γλυφάδα , Πειραιά, Παιανία , δεδομένου ότι από την ενίσχυση εξαιρούνται ο Κεντρικός, ο Βόρειος και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, θα μπορούσε να υποβληθεί αίτηση με τόπο υλοποίησης υποκατάστημα ? πχ του Πειραιά;

Ναι. Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης, για τις περιφερειακές ενισχύσεις (ΓΑΚ 651/2014, άρθρο 14 του τμήματος 1, άρθρο 18 του τμήματος 2 και άρθρο 31 τμήματος 5) διαμορφώνονται σύμφωνα με τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων και τις εγκριτικές αποφάσεις του ΤΑΑ.

Στην σελίδα 45 της πρόσκλησης στην ενότητα I.1.8 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ στην παράγραφο “Υποβολή αιτήσεων χρηματοδότηση” αναφέρει: ο νόμιμος εκπρόσωπος επισυνάπτει στο ΠΣΚΕ ένα ηλεκτρονικό έντυπο (pdf) Υπεύθυνων Δηλώσεων με ψηφιακή υπογραφή, στο οποίο δηλώνει τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης (Παράρτημα 7 – «Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων Ένταξης». Μπορεί αντί της ψηφιακής υπογραφής να γίνει γνήσιο υπογραφής στις ΥΔ;

Όχι, σύμφωνα με την παρ I.1.8 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Σημειώνεται ότι πριν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υποβολή, ο Δικαιούχος (ο νόμιμος εκπρόσωπος) επισυνάπτει στο ΠΣΚΕ ένα ηλεκτρονικό έντυπο (pdf) Υπεύθυνων Δηλώσεων με ψηφιακή υπογραφή, στο οποίο δηλώνει τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης (Παράρτημα 7 – «Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων Ένταξης»).

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις δύναται να εκδοθούν και μέσω του gov.gr.

Στο 16ο on/off κριτήριο αξιολόγησης αναφέρεται πως υποχρεωτικά το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να είναι συμβατό με το μοντέλο βιομηχανίας 4.0. και εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους στόχους…(σελ. 96). Μια επιχείρηση βάσει του επενδυτικού σχεδίου που θα υποβάλλει, θα σχεδιάζει και θα παράγει ένα έξυπνο προϊόν (όπως αναφέρεται και στη σελίδα 34). Μπορεί να λάβει ενίσχυση; Είναι απαραίτητο αυτό να γίνει με τη χρήση artificial intelligence, smt ή ρομποτική στην παραγωγή όπως περιγράφεται στο 16ο κριτήριο

Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά τη χρήση ενός τουλάχιστον τομέα τεχνολογίας από AI, SMT ή Robotics.

Η αιτούσα επιχείρηση δεν έχει γραμμή παραγωγής ακόμα. Μπορεί να κάνει αίτηση και να λάβει ενίσχυση βάσει του προγράμματος ή έπρεπε να είχε ήδη γραμμή παραγωγής;

Ναι, μπορεί αν λάβει ενίσχυση αν δεν έχει ακόμα γραμμή παραγωγής.

Υπάρχει θέμα δεσμεύσεων/υποχρεώσεων του επενδυτή στη διατήρηση των ΕΜΕ για τη διάρκεια του προγράμματος ή/και πέραν αυτής για ορισμένο διάστημα;

Όχι, δεν υπάρχει δέσμευση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.