Quantcast
Φαραντούρης - Coca-Cola Τρία Έψιλον: Διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Φαραντούρης – Coca-Cola Τρία Έψιλον: Διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Πρόσφατα, ο Όμιλος Coca-Cola HBC κατέλαβε την ηγετική θέση ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με τους Δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI), για τρίτη συνεχή χρονιά. Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε τους νέους στόχους αειφόρου ανάπτυξης που θέτει για το 2020, σε συνέχεια των περυσινών του δεσμεύσεων για τη μείωση χρήσης νερού και ανθρακικού αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον κ. Νίκο Φαραντούρη Sustainability Manager Coca-Cola Τρία Έψιλον για την Ελλάδα και την Κύπρο, τόσο για τις δεσμεύσεις του Ομίλου Coca-Cola HBC διεθνώς όσο και για τις δράσεις και τα προγράμματα που αναλαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση στην Ελλάδα η Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Νίκου Φαραντούρη

ΕΡ Ο Όμιλος Coca-Cola HBC πρόσφατα κατέλαβε την ηγετική θέση ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης Dow Jones, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιδόσεων αειφορίας που κατέγραψε το 2015. Πόσο σημαντική είναι για τον Όμιλο αυτή η διάκριση;

ΑΠ Φέτος είναι η 9η χρονιά που ο Όμιλος Coca-Cola HBC κατατάσσεται στην παγκόσμια αξιολόγηση των Δεικτών Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI) και η 3η συνεχής που κατακτά την ηγετική θέση ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι καθώς μία από τις πιο αξιόπιστες κατατάξεις εταιρειών διεθνώς, επιβραβεύει τις ισχυρές, διαφανείς και συνεπείς επιδόσεις του.

Οι στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη είναι βασικό μέρος της στρατηγικής του Ομίλου, για την υπεύθυνη, κερδοφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη της δραστηριότητάς του. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι λειτουργεί με υπευθυνότητα, όπως ορατά είναι και τα αποτελέσματα από τις συνεργασίες με φορείς, ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, για πρωτοβουλίες και προγράμματα στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται.

ΕΡ Ποιες είναι αναλυτικότερα οι επιδόσεις αειφορίας που κατέγραψε ο όμιλος το 2015 και σε ποιους τομείς δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση;

ΑΠ Ο Όμιλος Coca-Cola HBC ήταν μια από τις πρώτες 12 εταιρείες παγκοσμίως, που το 2015 έθεσε επιστημονικά βασισμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόσο για την άμεση όσο και για την έμμεση δραστηριότητά του. Οι στόχοι του Ομίλου για το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και οι δεσμεύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη, υποστηρίζουν έμπρακτα την παγκόσμια δράση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια του 2015, ο Όμιλος βελτίωσε το ποσοστό χρήσης ενέργειας κατά 7,2%, μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 11,7% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Παράλληλα, αύξησε τη χρήση των ανακυκλωμένων συσκευασιών PET κατά 19,4% σε ετήσια βάση. Είχε διψήφια μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μείωσε ακόμη περισσότερο το δείκτη κατανάλωσης νερού, καθώς και την ποσότητα των υλικών συσκευασίας, παρά την αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων.

ΕΡ Η συγκεκριμένη πολιτική του ομίλου διαφοροποιείται στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό ή όχι και αν ναι σε ποιο βαθμό;

ΑΠ Η στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη υλοποιείται και στις 28 χώρες του Ομίλου. Έτσι κι εμείς στην Ελλάδα ως Coca-Cola Τρία Έψιλον, ακολουθούμε τις ίδιες δεσμεύσεις και έχουμε ενσωματώσει την εταιρική υπευθυνότητα και τη βιωσιμότητα στην καθημερινή μας λειτουργία. Κατανοώντας το ρόλο που έχουμε ως μια μεγάλη ελληνική εταιρεία, εργαζόμαστε πάντα με στόχο να έχουμε θετική συμβολή, σε τέσσερις βασικούς τομείς: περιβάλλον, κοινωνία, αγορά και χώρος εργασίας. Η δέσμευση αυτή είναι βαθιά εδραιωμένη στις αξίες μας και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας μας.

ΕΡ Στη φετινή βαθμολογία ο όμιλος συγκέντρωσε τρεις μονάδες πάνω από την περυσινή του βαθμολογία. Ποιος είναι ο στόχος που θέτει ο όμιλος για την επόμενη χρονιά και αντίστοιχα για την Ελλάδα;

ΑΠ Σήμερα, ο Όμιλος Coca-Cola HBC ανακοίνωσε 7 νέους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη με ορίζοντα το 2020, όπως: το 40% της συνολικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές, θα ανανακτά τουλάχιστον το 40% κατά μέσο όρο των συσκευασιών που προωθεί στην αγορά, ενώ το 20% της συνολικής ποσότητας PET που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες, θα πρέπει να προέρχεται από ανακυκλωμένο PET ή/και από PET που έχει παραχθεί από ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι νέοι στόχοι προστίθενται στις αρχικές δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν το 2015 για τη μείωση της χρήσης νερού και του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 30% και 50% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, ως Coca-Cola Τρία Έψιλον συμβάλλουμε στην επίτευξη των στόχων που θέτει ο Όμιλος, με τις πρακτικές που εφαρμόζουμε στις εγκαταστάσεις μας και με νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Είναι ενδεικτικό ότι το 2014-2015, μειώσαμε κατά 9% τις συνολικές εκπομπές CO 2, το δείκτη χρήσης ενέργειας κατά 6,2% και αντίστοιχα το δείκτη χρήσης νερού κατά 10,2%. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση αυτών των δεικτών.

Επίσης, το 2015 ανακυκλώσαμε το 86,6% των στερεών αποβλήτων και μειώσαμε τα απόβλητα των παραγωγικών μονάδων μας κατά 11,1%. Παράλληλα, ήδη έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη φάση της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την υπεύθυνη διαχείριση νερού (European Water Stewardship – ΕWS) για τις μονάδες στο Σχηματάρι και το Αίγιο ενώ αναμένεται η πιστοποίηση τους εντός του 2016. Η καινοτόμος συσκευασία του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ με 24% λιγότερο πλαστικό (PET) και συμβολή στη μείωση αέριων ρύπων κατά 23,81% έχει ήδη βραβευθεί σε διεθνείς διοργανώσεις.

ΕΡ Πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο όμιλος σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και πως δραστηριοποιείται σχετικά με αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

ΑΠ Για τον Όμιλο Coca-Cola HBC, η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλη την αλυσίδα αξίας είναι βασική προτεραιότητα. Από το 2004 θέτει ετήσιους στόχους βελτίωσης, σε 4 βασικούς άξονες: α) την ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων, β) την ενέργεια και προστασία του κλίματος, γ) τη συσκευασία και ανακύκλωση, δ) τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή.

Στην Ελλάδα, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της εταιρείας μας. Προσπαθούμε διαρκώς να ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας στο φυσικό περιβάλλον μέσα από τις πρακτικές που υιοθετούμε στις εγκαταστάσεις μας και τα προγράμματα που υλοποιούμε. Έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια 2,9 εκατ. ευρώ σε προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας. Ενδεικτικά, το 2014-15 επενδύσαμε 1,4 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις μας στο Σχηματάρι, το Ηράκλειο Κρήτης και το Αίγιο, σε έργα βελτίωσης της περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης.

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, είναι η «Αποστολή Νερό», το οποίο υλοποιούμε από το 2006 μαζί με την The Coca-Cola Company στην Ελλάδα. Κύριος στόχος, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε νησιά του Αιγαίου με το «Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων». Εδώ και 8 χρόνια, το πρόγραμμα υλοποιείταισε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και τις τοπικές αρχές των νησιών και από το 2011 υποστηρίζεται οικονομικά από το The Coca-Cola Foundation. Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουμε συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής 49.000 κατοίκων σε 29 νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων μέσα από την εγκατάσταση ή επισκευή 53 συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού, 3 μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού και 1 συστήματος ανακύκλωσης γκρίζου νερού, εξοικονομώντας ετησίως 204.605.000 λίτρα νερού.

ΕΡ Ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Σε ποιους τομείς κυρίως εστιάζει και πως σχεδιάζει να κινηθεί στο μέλλον;

ΑΠ Ο Όμιλος Coca-Cola HBC, αποτελεί ενεργό μέλος της κοινωνίας σε κάθε μία από τις 28 χώρες που δραστηριοποιείται. Μέσα στο 2015, η εταιρεία επένδυσε 8,2 εκατ. ευρώ – το 2,3% των εσόδων προ φόρων του έτους–εστιάζοντας στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεύθυνη διαχείριση υδάτινων πόρων, καθώς και την ανάπτυξη των νέων, σε συνεργασία με περισσότερους από 230 ΜΚΟ. Αυτοί είναι και οι κύριοι τομείς δράσης στους οποίους θα επικεντρωθεί και μελλοντικά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.