Quantcast
Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων το β΄ τρίμηνο - enikonomia.gr
share

Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων το β΄ τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση πωλήσεων 1,2% ανακοίνωσε η Frigoglass για το β΄ τρίμηνο του έτους στα 111,212 εκατ. ευρώ από 109,937 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα Κέρδη προ φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 11,992 εκατ. ευρώ από 13,153 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη.

Ο όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές 94.000 ευρώ από κέρδη 22.000 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
 

Οικονομικά Αποτελέσματα

 

 

 

 

 

 

Ποσά σε χιλιάδες €

Β’ Τρίμηνο 2015

Β’ Τρίμηνο 2014

Διαφορά, %

Α’ Εξάμηνο 2015

Α’ Εξάμηνο 2014

Διαφορά, %

Πωλήσεις1

111,212

109,937

1.2%

197,672

201,059

-1.7%

Κέρδη προ φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)1

11,992

13,153

-8.8%

20,052

22,337

-10.2%

Περιθώριο EBITDA, %

10.8%

12.0%

-1.2pp

10.1%

11.1%

-1.0pp

Λειτουργικά Κέρδη (EBIT)1

7,971

8,548

-6.8%

12,476

13,305

-6.2%

Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες2

-1,196

-349

-4,043

-3,812

Καθαρά Κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες3

1,102

371

>100%

81

431

-81.2%

Συνολικά Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη4

-94

22

-3,962

-3,381

1.    Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες (Κλάδος Επαγγελματικής Ψύξης).
2.    Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη από Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες δεν συμπεριλαμβάνουν τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τις έκτακτες δαπάνες. Ανατρέξτε στο Προσάρτημα της σελίδας 11 “Συμφωνία των Δημοσιευμένων με τα Προσαρμοσμένα Οικονομικά Αποτελέσματα”.
3.    Ο Κλάδος Υαλουργίας χαρακτηρίζεται ως Μη Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες. Ανατρέξτε στη Σημείωση 28 των Οικονομικών Αποτελεσμάτων.
4.    Τα συνολικά Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη συμπεριλαμβάνουν τις Μη Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες και εξαιρούν τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τις έκτακτες δαπάνες. Ανατρέξτε στο Προσάρτημα της σελίδας 11 “Συμφωνία των Δημοσιευμένων με τα Προσαρμοσμένα Οικονομικά Αποτελέσματα”.

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:
“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε συνέχιση της ανοδικής πορείας των πωλήσεων στους εμφιαλωτές της Coca-Cola, που κατέγραψαν σημαντική αύξηση. Η άνοδος των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στο διψήφιο ποσοστό αύξησης στην Ασία και την Αφρική, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την υποχώρηση των πωλήσεων στην Ανατολική Ευρώπη. Παρά τα σχετικά αμετάβλητα επίπεδα πωλήσεων, το περιθώριο EBITDA σημείωσε μείωση εξαιτίας του λιγότερο ευνοϊκού γεωγραφικού μείγματος πωλήσεων και των επιπτώσεων από την εκκίνηση της παραγωγής της πρωτοποριακής σειράς προϊόντων ICOOL/ILOOK.

Η πώληση του Κλάδου Υαλουργίας βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης το δεύτερο εξάμηνο, γεγονός το οποίο θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην μακροπρόθεσμη επιτυχία του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και θα συμβάλει στη σημαντική απομόχλευση του Ισολογισμού μας. Για το υπόλοιπο του έτους, αναμένουμε να συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις των πωλήσεων, αν και παραμένουμε επιφυλακτικοί δεδομένης της μακροοικονομικής αβεβαιότητας σε ορισμένες από τις βασικές αγορές μας. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το λειτουργικό κόστος, να βελτιώνουμε τη συνολική μας αποδοτικότητα και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης παρέχοντας τα πλέον καινοτόμα προϊόντα της αγοράς.”

Στα κυριότερα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου 2015 η εταιρεία αναφέρει:
–    Διατήρηση της ισχυρής ανοδικής πορείας των πωλήσεων στους εμφιαλωτές της Coca-Cola
–    Διψήφια ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων στην Ασία και την Αφρική που αντισταθμίστηκε μερικώς από την υποχώρηση των πωλήσεων στην Ευρώπη
–    Το γεωγραφικό μείγμα πωλήσεων και οι επιπτώσεις από την εκκίνηση της παραγωγής της νέας σειράς ICOOL επηρέασαν αρνητικά τα περιθώρια κέρδους
–    Δέσμευση του νέου Διευθύνοντα Σύμβουλου στις υπάρχουσες στρατηγικές προτεραιότητες για βιώσιμη και κερδοφόρο ανάπτυξη
–    Ολοκλήρωση της πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2015

Επιχειρηματική Προοπτική

Παραμένουμε προσηλωμένοι στα έργα στρατηγικής προτεραιότητας με στόχο την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού μας μοντέλου και τη δημιουργία αξίας. Για το υπόλοιπο του έτους, οι τρέχουσες τάσεις των πωλήσεων αναμένεται να συνεχιστούν.

Προβλέπουμε η ανοδική πορεία των πωλήσεων που καταγράφηκε στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης στην Αφρική να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο έτος. Δεδομένης της ισχυρής τοπικής παραγωγικής βάσης και της ηγετικής μας θέσης στην αγορά, έχουμε τη δυνατότητα να παραδώσουμε τις παραγγελίες μας και να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση των πελατών για τη νέα σειρά προϊόντων ILOOK στα επόμενα τρίμηνα. Η σειρά ILOOK θα βοηθήσει να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας στην Αφρική, καθώς βασικοί πελάτες αναζητούν πρόσθετο χώρο ψύξης σε συνδυασμό με μια πιο δυναμική παρουσίαση των προϊόντων τους στο σημείο πώλησης. Στην Ασία, δεδομένης της σχετικά διευρυμένης παραγωγικής μας βάσης και εν μέσω ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, εστιάζουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας και στη βελτίωση της συνολικής διάρθρωσης του κόστους μας.

Στην Ευρώπη παραμένουμε επιφυλακτικοί σε ορισμένες από τις αγορές μας, καθώς οι μακροοικονομικές δυσκολίες αναμένεται να διατηρηθούν και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, παρόλο που η μαζική παραγωγή της σειράς ICOOL θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τους όγκους παραγωγής και τα περιθώρια κέρδους, προβλέπουμε αύξηση του μεριδίου αγοράς μας και σημαντική ενίσχυση της παρουσίας μας σε όλη την Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Αναμένουμε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών (service) θα καταστεί βασικός πυλώνας ανάπτυξης στο μέλλον, δεδομένης της ανάληψης νέων συμβάσεων καθώς και των περαιτέρω ευκαιριών επέκτασης.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας θα ενισχύσουμε τον ισολογισμό μας και θα επικεντρωθούμε στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων επιδόσεών μας στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Χάρη στην ηγετική θέση των προϊόντων μας στην αγορά και στη μοναδική γεωγραφική παραγωγική μας βάση, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται στον κλάδο μας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να ενισχύσουμε την αξία για τους μετόχους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.