Quantcast
Γ. Ζανιάς: Οι Τράπεζες χρειάζονται άρση της αβεβαιότητας - enikonomia.gr
share

Γ. Ζανιάς: Οι Τράπεζες χρειάζονται άρση της αβεβαιότητας

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας ούτως ώστε η θεσμική θωράκιση των τραπεζών να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, στην ετήσια εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Το νέο θεσμικό τοπίο των κεφαλαιαγορών, από την ελληνική Προεδρία στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

“Πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι ίδια και καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας, μιας χώρας που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκε, σήμερα λοιπόν, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν απόδοση 8,5% και αυτά της Πορτογαλίας μόνο 2,7%;” επισήμανε ο κ.  Ζανιάς

Ο ίδιος αναρωτήθηκε “πως είναι δυνατόν η Ιρλανδία, μια άλλη χώρα που ήταν σε πρόγραμμα και επίσης βγήκε, να μπορεί να δανείζεται με τριετή ομόλογα με 0,29% και εμείς με σχεδόν 10%!

Ο κ. Ζανιάς υποστήριξε πως η θεσμική θωράκιση των τραπεζών για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανάπτυξη “πρέπει να λειτουργεί σε ένα ευρύτερο περιβάλλον χωρίς έντονες συνθήκες αβεβαιότητας γιατί το χρηματοοικονομικό σύστημα δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απορρόφησης των συνεπειών της αβεβαιότητας”.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας  εξήγησε πως η Ευρώπη επενδύει συνειδητά και έγκαιρα σε ένα ανταγωνιστικότερο αύριο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι, και αυτό με έναν όσο γίνεται δομημένο και συνετό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016-17 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση και να τεθούν σε πλήρη ισχύ όλες οι αλλαγές που προβλέπονται μέσω της MiFiD και άλλων επικουρικών στρατηγικών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η χώρα μας και οι επιχειρήσεις μας ως οργανικό τμήμα αυτής της προόδου πρέπει να είναι έτοιμες ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Ο κόσμος, οι αγορές, το γενικότερο περιβάλλον αλλάζουν δυναμικά, νέες ευκαιρίες και προκλήσεις αναδύονται, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να «διαβάσουμε» και να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις”, τόνισε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.