Quantcast
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεκτέλεστο 3,5 δις. ευρώ! - enikonomia.gr
share

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεκτέλεστο 3,5 δις. ευρώ!

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική άνοδος στον τομέα των κατασκευών και υψηλό ανεκτέλεστο 3,5 δις. ευρώ καταγράφεται στα αποστελέσματα εννεαμήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ…
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της 30/09/2014, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 640,6 εκατ. ευρώ, έναντι 404,5 εκατ. ευρώ το  εννεάμηνο του 2013, αυξημένες κατά 58,3%, κυρίως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων στον τομέα των κατασκευών.
Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθε σε 71,6 εκατ. ευρώ, έναντι 62,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013, αυξημένη κατά 14,7%, θετικά επηρεασμένη κυρίως από τον τομέα των κατασκευών. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 44,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 51,8 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου το εν λόγω διάστημα ανήλθαν σε 91,2 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Κατασκευών.
Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 404,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 11,6 εκατ. ευρώ το γ’  τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2014, κυρίως λόγω των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του εννεαμήνου του 2014 ανέρχονταν σε 286,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός  δανεισμός σε 690,2 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 621,7 εκατ. ευρώ.
Στις επιμέρους δραστηριότητες: στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο των 3,5 δις ευρώ, καταδεικνύοντας την ισχυρή θέση του Ομίλου και τις προοπτικές κερδοφορίας. Η κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων αλλά και ενεργειακών έργων για τρίτους αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη και τις ταμειακές ροές του Ομίλου στα επόμενα τρίμηνα.  
Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους ανήλθε σε 559,4 εκατ. ευρώ έναντι 322,3 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 73,5%, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα προ αποσβέσεων (EBITDA προσαρμοσμένα για μη ταμειακά έξοδα) του τομέα ανήλθαν σε 26,5 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013.
Στον τομέα του real estate, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε λειτουργική ζημία προ αποσβέσεων 1,6 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των παραχωρήσεων, δεδομένης πλέον της ενοποίησης του τομέα σχεδόν στο σύνολό του με την μέθοδο της καθαρής θέσης, τα  καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 5,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο των παραχωρήσεων, ο Όμιλος έχει πλέον αναλάβει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο τριών μεγάλων οδικών έργων, στα δύο εκ των οποίων (Ιόνια Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) θα αυξήσει σημαντικά την συμμετοχή του το προσεχές διάστημα (το τρίτο έργο αφορά τη συμμετοχή του Ομίλου στην Ολυμπία Οδό). Συνολικά στα εν λόγω τρία έργα, ο Όμιλος θα έχει επενδυμένα ίδια κεφάλαια περίπου 185 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας μακροχρόνιες σημαντικές πηγές εσόδων.
Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από θερμικές πηγές, τα καθαρά κέρδη  για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι 6,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημειώνεται ότι, όπως και οι παραχωρήσεις, ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από θερμικές πηγές πλέον ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Όμιλος μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, λειτουργεί 628 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Επιπλέον 254 MW είτε κατασκευάζονται είτε είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους, εκ των οποίων 228 MW στην Ελλάδα και 28 MW στην Πολωνία. Εξ αυτών, περίπου 20 MW αναμένεται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία.  
Τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ διαμορφώθηκαν σε 76,7 εκατ. ευρώ, έναντι 78,4 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο, μειωμένα κατά 2%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 49,5 εκατ. ευρώ, έναντι 52,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013, μειωμένα κατά 5,8%.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πλέον έχουν ξεκινήσει οι επενδυτικές εργασίες στα Μεταλλεία Λευκόλιθου – Μαγνησίας στην Εύβοια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.