Quantcast
“Η Ιntrakat παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καινοτομία ενός ενεργειακού κόμβου” – Συνέντευξη του Λ. Λαζαράκη, Γενικού Διευθυντή της Energy Unit Intrakat στο enikos.gr - enikonomia.gr
share

“Η Ιntrakat παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καινοτομία ενός ενεργειακού κόμβου” – Συνέντευξη του Λ. Λαζαράκη, Γενικού Διευθυντή της Energy Unit Intrakat στο enikos.gr

δημοσιεύτηκε:

Ανεβάζει τον πήχη στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, η Intrakat. Η εταιρεία απέκτησε 6 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 496,6 MW για έργα που θα αναπτυχθούν στη Θίσβη Βοιωτίας.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του Λουκά Λαζαράκη, Γενικού Διευθυντή της Energy Unit Intrakat στο enikos.gr.

1. Πρόσφατα πήρατε άδεια από την ΡΑΕ για σταθμούς αποθήκευσης 497MW. Θέλετε να μας μιλήσετε για τη αυτή τη νέα στρατηγική κίνηση της Intrakat

Πράγματι, 6 νέα ενεργειακά έργα έρχονται να προστεθούν στο αξιόλογο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Ιntrakat. Συγκεκριμένα, λάβαμε 6 Άδειες Παραγωγής από τη ΡΑΕ για σταθμούς αποθήκευσης με συσσωρευτές (BESS), συνολικής ισχύος 497 MW. Η κατασκευή των εν λόγω έργων, αξίας 364 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός του 2023.

Η Ιntrakat παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καινοτομία ενός ενεργειακού κόμβου (energy hub). Οι σταθμοί αποθήκευσης θα αποτελούν μέρος ενός energy hub, δηλαδή ενός σύνθετου έργου πολλαπλού σκοπού, που ακόμα θα περιλαμβάνει Υποσταθμό ανύψωσης τάσης 33/400kv και Γραμμή Μεταφοράς που θα συνδέει τον Υποσταθμό με το δίκτυο Υπερυψηλής Τάσης. Με τις εγκαταστάσεις αυτές η Intrakat θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ δικών της συμφερόντων, αλλά και σε άλλα έργα ΑΠΕ ισχύος περί τα 2GW τα οποία αδειοδοτούνται στην ευρύτερη περιοχή χωρίς προφανή βιώσιμη λύση σύνδεσης με το Σύστημα της χώρας. Επιπλέον σχεδιάζεται η δυνατότητα ένα μέρος του δυναμικού αποθήκευσης να αφορά νέες τεχνολογίες και κυρίως υδρογόνου. Το ενεργειακό αυτό hub θα είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με προηγμένες τεχνολογικά προδιαγραφές και θα έχει την υποδομή να παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες στον διαχειριστή του δικτύου, στους παραγωγούς ΑΠΕ και σε μεγάλους καταναλωτές.

2. Τι σημαίνει το storage για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή?

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα και για ομαλή ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ισχύος από ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς, αν δεν επιτευχθεί σημαντική ανάπτυξη επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές, δεν είναι απλώς μία τάση, αλλά αποτελούν μία απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ασφαλή και οικονομικά αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος, αλλα και στην αποδοτικότερη λειτουργία των ΑΠΕ με τις λιγότερες δυνατές περικοπές (curtailments).

Οι μονάδες αποθήκευσης αποτελούν κλειδί για την μετάβαση προς μία κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι το 2050, οι οποίες σε συνδυασμό με το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, όπου είναι και από τα καλύτερα στην Ευρώπη, συμβάλλουν εκθετικά στην μετάβαση αυτή.

3. Ποιο είναι το πλάνο σας για το επόμενο χρονικό διάστημα?

Συνεχίζουμε δυναμικά να αναπτύσουμε και να υλοποιούμε τους στόχους μας με προσήλωση στο στρατηγικό πλάνο και σχεδιασμό της εταιρείας μας. Στην Ιntrakat, εφαρμόζουμε και σχεδιάζουμε τις στρατηγικές μας επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και σε μονάδες αποθήκευσης με οδηγό την Ευρωπαϊκή και Εθνική πολιτική, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες σταθερές αποδόσεις για τους μετόχους μας.

Αυτή τη στιγμή, η συνολική ισχύς του χαρτοφυλακίου της Intrakat ξεπερνά το 1GW και με τις εξαγορές που υλοποιούμε θα πλησιάσει τα 2GW. Έχει ξεκινήσει η κατασκευή 4 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 98 ΜW που έχουν εξασφαλίσει 20ετείς συμβάσεις πώλησης και θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά από τις αρχές του 2022 μέχρι και το τέλος του 2023.

Προχωράμε γρήγορα με την ωρίμανση νέων έργων, και συγκεκριμένα, τουλάχιστον 120 ΜW έργων ΑΠΕ θα είναι πλήρως ώριμα για να συμμετάσχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ και επιπλέον 200MW θα έχουν ωριμάσει εντός του 2022.

Σχεδιάζουμε την επέκταση του χαρτοφυλακίου μας και εκτός συνόρων με πρώτο στόχο τα Βαλκάνια, όπου είμαστε κοντά στην εξαγορά ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου αιολικών έργων σε χώρα των Βαλκανίων.

Ο αναθεωρημένος στόχος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για εγκατεστημένα έργα ΑΠΕ ή σε φάση κατασκευής για την επόμενη 5ετία είναι το 1GW.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.