Quantcast
Στρατηγικό deal μεταξύ της Sani/Ikos και της GIC: Πάνω από 900 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο του ομίλου - enikonomia.gr
share

Στρατηγικό deal μεταξύ της Sani/Ikos και της GIC: Πάνω από 900 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο του ομίλου

δημοσιεύτηκε:

Πλειοψηφικό πακέτο στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos σε αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ απέκτησε το Ταμείο Επενδύσεων της Σιγκαπούρης GIC.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό deal στον κλάδο των ξενοδοχείων και του τουρισμού.

Ο όμιλος Sani/Ikos και η ομάδα του Oaktree «υπογράφουν» μια νέα σελίδα για το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Ανάρτηση για τη συμφωνία έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Άλλη μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελληνική Οικονομία. Αυτή την φορά από το Ταμείο Επενδύσεων της Σιγκαπούρης GIC που απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στον ξενοδοχειακό όμιλο Σάνι/Οίκος σε αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ. Θερμά συγχαρητήρια στον όμιλο Ανδρεάδη και την ομάδα της Oaktree».

Η επίσημη ανακοίνωση του ομίλου Sani/Ikos

Στην ανακοίνωση του ομίλου Sani/Ikos αναφέρονται τα εξής:

“Ο Όμιλος Sani/Ikos, κορυφαίος ξενοδοχειακός όμιλος στη Μεσόγειο, και η GIC, διεθνής θεσμικός επενδυτής, προχωρούν σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας η GIC γίνεται βασικός μέτοχος του Ομίλου μαζί με τη διοικητική του ομάδα. Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα €2,3 δισ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δ’ τριμήνου 2022 και υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις.

Υπό τη διοίκηση των ιδρυτών του, Σταύρου Ανδρεάδη, Ανδρέα Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin, οι οποίοι παραμένουν βασικοί μέτοχοι, ο Όμιλος Sani/Ikos  έχει εξελιχθεί από το εμβληματικό Sani Resort στην Χαλκιδική, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Ανδρεάδη, στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο και πιο επιτυχημένο ξενοδοχειακό όμιλο, που λειτουργεί ιδιόκτητα θέρετρα πολυτελείας σε όλη την Μεσόγειο. Από την ίδρυσή του το 2015, ο Όμιλος κατάφερε να τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία, έχοντας την υποστήριξη επενδυτικών σχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, που μεταβιβάζουν το μερίδιό τους στην GIC, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Τη διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου.

Η νέα στρατηγική συμμαχία με την GIC θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των €900 εκατ., που θα συμβάλει στη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο.

Τόσο το Sani Resort όσο και το πρωτοποριακό μοντέλο των Ikos Resorts σε μοναδικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις στην ικανοποίηση των επισκεπτών, ενώ έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση για τις πρακτικές τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού. Το πρόγραμμα Sani Green, που παρουσιάστηκε το 2008, και το πρόγραμμα Ikos Green που ξεκίνησε με το λανσάρισμα του εμπορικού σήματος Ikos, έχουν εξελιχθεί σε ολοκληρωμένα, πολυβραβευμένα προγράμματα αειφορίας (ESG), που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη θετική συνεισφορά του Ομίλου Sani/Ikos στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την GIC στον Όμιλό μας και ανυπομονούμε να φέρουμε τη μαγεία του Ομίλου Sani/Ikos σε ακόμη περισσότερους επισκέπτες στη Μεσόγειο, αλλά και ακόμη πιο πέρα», δήλωσαν ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, CEOs του Ομίλου Sani/Ikos. «Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος Sani/Ikos έχει καταγράψει μία εντυπωσιακή πορεία, με σημαντικές επενδύσεις, διεθνή ανάπτυξη και ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Και το κατάφερε παρά την πανδημική κρίση, χάρη στην υποστήριξη των μετόχων του, που ήταν εξαιρετικοί συνεργάτες, με τη δύναμη της διοικητικής ομάδας και των εργαζομένων του, των οποίων η αφοσίωση και το ταλέντο είναι απαράμιλλα. Κοιτώντας μπροστά,  είμαστε σε θέση  να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την ηγετική μας θέση στη Μεσόγειο, προς όφελος των μετόχων, των ανθρώπων μας και των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε».

Ο Lee Kok Sun, Chief Investment Officer, Real Estate, της GIC, είπε: «Χαιρόμαστε για τη συνεργασία μας με τον Όμιλο Sani/Ikos, που εντείνει τις προσπάθειές του για ενίσχυση των εμπορικών σημάτων του και επέκταση της παρουσίας του στην Ευρώπη. Τα θέρετρα του Ομίλου βρίσκονται σε πολύ καλές τοποθεσίες και οι ομάδες του φημίζονται για τις εξαιρετικές εμπειρίες φιλοξενίας που προσφέρουν στους επισκέπτες. Είμαστε βέβαιοι ότι η επένδυση αυτή θα φέρει σημαντικές αποδόσεις και θα επιβεβαιώσει την πίστη μας στον τουρισμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Η Tracy Stroh, Region Head of Europe, Real Estate, της GIC, ανέφερε, «Λόγω των ισχυρών εμπορικών σημάτων του, πιστεύουμε ότι ο Όμιλος Sani/Ikos είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας στην περιοχή της Μεσογείου στην Ευρώπη. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί με τη διοικητική ομάδα του Ομίλου, ώστε να φέρουμε προστιθέμενη αξία μέσα από την ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών και την παροχή φιλοξενίας υψηλής ποιότητας στην περιοχή».

Στις 22 Ιουλίου 2021, η Sani/Ikos Financial Holdings 1 S.à r.l. προχώρησε σε έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους issued €300,000,000 5.625% με περίοδο αποπληρωμής έως το 2026. Το ομόλογο περιλαμβάνει δυνατότητα παράτασης, και αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συγκεκριμένης συναλλαγής.

Η Morgan Stanley ενήργησε ως οικονομικός σύμβουλος και η Kirkland & Ellis LLP ως νομικός σύμβουλος του Ομίλου Sani/Ikos για τη συναλλαγή”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.