Quantcast
Infobank Hellastat: Πτώση 3,1% σημείωσε ο τζίρος των φαρμακευτικών το 2014 - enikonomia.gr
share

Infobank Hellastat: Πτώση 3,1% σημείωσε ο τζίρος των φαρμακευτικών το 2014

δημοσιεύτηκε:

Μείωση κύκλου εργασιών κατά 3,1% εμφάνισαν το 2014 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στα 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Infobank Hellastat (IBHS) ΑΕ στην οποία αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 109 επιχειρήσεων.

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) σταθεροποιήθηκαν σε περίπου 250 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων (ΚΠΦ) υποχώρησαν περαιτέρω κατά 56%, στα 104,42 εκατ. ευρώ.

Το μέσα περιθώρια κερδών προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) και κερδών προ φόρων (ΚΠΦ) ενισχύθηκαν σε 5,4% και 2,8% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2014 βελτιώθηκε σε 2 προς 1, παραμένοντας υψηλή. Οι απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 7%, στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το διάστημα διαμορφώθηκε στους 5 μήνες.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση οδήγησε στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, μέρος του οποίου αποτέλεσε η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω μειώσεων στις τιμές, υποχρεωτικών εκπτώσεις και επιστροφές, αύξησης του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων κ.ά.

Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εκτιμήθηκε για το 2014 σε 2 δισ. ευρώ, μειωμένη περαιτέρω κατά 15% σε σχέση με το 2013 και σωρευτικά 60,5% έναντι του 2009. Η δαπάνη εφέτος θα παραμείνει σταθερή, ενώ την επόμενη τριετία δεν θα καλυφθούν περισσότερα από 1,94 δισ. ευρώ το χρόνο.

Οι υπερβάσεις που προκύπτουν καλύπτονται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω των clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής), το μέγεθος των οποίων έφτασε το 2014 τα 205 εκατ. ευρώ ενώ φέτος αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Άμεση συνέπεια, σύμφωνα με την IBHS, αποτέλεσε η διαχρονική μείωση της αξίας της αγοράς: το 2014 παρατηρήθηκε σταθεροποίηση, με τις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων να υποχωρούν οριακά στα 5,28 δισ. ευρώ ενώ η σωρευτική μείωση σε σχέση με το 2009 έφτασε το 37,6%.

Οι τιμές των φαρμάκων τα προηγούμενα έτη έχουν υποστεί οριζόντιες μειώσεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που αναμένεται να ενταθεί μετά την πρόσφατη απόφαση για καθορισμό των τιμών των off-patent και γενόσημων φαρμάκων στο 50% και 32,5% αντίστοιχα της τιμής των πρωτοτύπων.

Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν, σύμφωνα με την (IBHS) τα χρέη του δημοσίου που προκαλούνται από τα ελλείμματα των ταμείων και τους αργούς ρυθμούς αποπληρωμής.

Ενδεικτικά, τα χρέη προς τα μέλη του ΣΦΕΕ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.