Quantcast
Infobank Hellastat: Υποχώρηση των υπηρεσιών του κλάδου μεταφορών & logistics - enikonomia.gr
share

Infobank Hellastat: Υποχώρηση των υπηρεσιών του κλάδου μεταφορών & logistics

δημοσιεύτηκε:

Τον περιορισμό του μεταφορικού έργου και των υπηρεσιών logistics, είχε ως αποτέλεσμα η οικονομική ύφεση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση, την παραγωγή και το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη της Infobank Hellastat (IBHS) για τον εγχώριο κλάδο των μεταφορών & logistics.

 

Εμφανής υποχώρηση
Σύμφωνα με την IBHS, η υποχώρηση είναι εμφανής και από την κάμψη του δείκτη κύκλου εργασιών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ για την αποθήκευση και τις υποστηρικτικές δραστηριότητες. Ο εν λόγω δείκτης, το 2013, μειώθηκε κατά 7%, σημειώνοντας επιτάχυνση του ρυθμού κάμψης σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντιθέτως, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έγιναν εμφανείς οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η πτώση της αγοράς ξεκίνησε, σύμφωνα με την μελέτη, από το 2009, όταν και εκδηλώθηκε σημαντική μείωση στο εισαγωγικό εμπόριο λόγω της φθίνουσας κατανάλωσης. Η αξία των εισαγωγών τα τελευταία πέντε χρόνια εμφάνισε υποχώρηση 10%, γεγονός που μεταφράστηκε σε χαμηλότερη ζήτηση για υπηρεσίες διαχείρισης.

 

Σημαντικά προβλήματα
Σύμφωνα με την IBHS, οι εταιρείες που βιώνουν μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτές που συνεργάζονται με πελάτες από τους κλάδους οικιακών συσκευών, ειδών ένδυσης / υπόδησης, αυτοκινήτων και οικοδομικών υλικών. Αντιθέτως, οι εταιρείες που μεταφέρουν και διαχειρίζονται τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα που έχουν να κάνουν με την πράσινη τεχνολογία επηρεάστηκαν λιγότερο.

 

Εξι χρόνια ύφεσης
«Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας και η αναμενόμενη –έστω και οριακή- άνοδος του ΑΕΠ το 2014, μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, δημιουργεί προσδοκίες για ομαλοποίηση της αγοράς. Ο κλάδος θα ευνοηθεί από την οικονομική ανάπτυξη των ασιατικών χωρών ενώ θα αναζητούν πύλες εισόδου για τα προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα αυξήσει σημαντικά την ανασυναρμολόγηση ή μεταποίηση των διερχόμενων φορτίων, ώστε να λαμβάνει μέρος της υπεραξίας τους» σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat.

 

Τα στοιχεία
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 246 επιχειρήσεων. Ο κύκλος εργασιών, τo 2013, εμφάνισε άνοδο 1,8%, στα 1,04 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως της εισόδου στην αγορά ορισμένων νέων επιχειρήσεων (εξαιρουμένων αυτών, προκύπτει οριακή κάμψη).
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) αυξήθηκαν κατά 12,8%, στα 68,81 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν 2,53 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,62 εκατ. ευρώ το 2012.
Tο περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε στο 7,3%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ ανέκαμψε στο 2,1%. Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε οριακά σε 1,6 προς 1.
Οι απαιτήσεις την τελευταία τριετία εισπράττονται κάθε 4 μήνες ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) αυξήθηκε στο 9%, έναντι 7% το προηγούμενο έτος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.