Quantcast
Intralot: Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για το ομόλογο 130 εκατ. ευρώ - Τι είναι το project finance - enikonomia.gr
share

Intralot: Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για το ομόλογο 130 εκατ. ευρώ – Τι είναι το project finance

δημοσιεύτηκε:

Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο 130 εκατ. ευρώ της Intralot. Την ίδια στιγμή, τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί αυτόνομα κάθε έργο που αναλαμβάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποκάλυψε χθες η Intralot οι οποίες βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να οριστικοποιήσει τη διαδικασία.

Το project finance είναι το νέο μοντέλο χρηματοδότησης και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να μειώσει το δανεισμό της από τις ταμειακές ροές των έργων που ήδη έχει αναλάβει και τα οποία αντιστοιχούν σε κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2033.

Το μοντέλο του Project Finance ουσιαστικά επιτρέπει στην εταιρία να λειτουργεί αυτόνομα κάθε έργο που αναλαμβάνει έχοντας πρόγραμμα αποπληρωμής δανείων, επενδύσεων αλλά και ροών προς την εταιρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου τα στελέχη της εταιρίας με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δανείων οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να αναληφθεί κανένα νέο έργο θα είναι υψηλές και το 2023 διαμορφώνεται σε επίπεδα κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. Η εταιρία έχει 50 συμβόλαια σε 39 χώρες αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ να αποτελούν την αιχμή του δόρατος των εσόδων. Επισημαίνεται ότι η εταιρία δεν στοχεύει άμεσα να κάνει προσπάθεια εισαγωγής της θυγατρικής στις ΗΠΑ το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς θεωρεί ότι δεν έχει αξία η εισαγωγή αν η αποτίμηση δεν είναι άνω του 1 δισ. δολαρίων ώστε να κινητοποιεί σημαντικό εύρος επενδυτικών κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Intralot, προχωρά σε έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως 130 εκατ. ευρώ στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α. κατά το διάστημα 21 έως 23 Φεβρουαρίου 2024. Το εύρος απόδοσης διαμορφώνεται από 6% έως 6,4% με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι λόγω υψηλής ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές είναι αυξημένη η πιθανότητα η τελική απόδοση να διαμορφωθεί στο κατώτατο σημείο του εύρους.

Σύμβουλος Έκδοσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς, Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, Ανάδοχοι οι Attica Bank, Optima, Bank, Ambrosia Capital Hellas και Euroxx. Νομικοί Σύμβουλοι της Έκδοσης για θέματα Ελληνικού Δικαίου είναι τα Νομικά Γραφεία Παπαπολίτη και Καρατζά.

300.000 τερματικά παγκοσμίως, 186 κατοχυρωμένες πατέντες και περισσότερους από 1.600 εργαζομένους διεθνώς

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intralot διαθέτει 300.000 τερματικά παγκοσμίως, 186 κατοχυρωμένες πατέντες και περισσότερους από 1.600 εργαζομένους διεθνώς. Διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμβολαίων και αδειών λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, με την πλειονότητα των εσόδων του να προέρχεται από τις ξένες αγορές. Διατηρεί 14 ενεργές συμβάσεις στη Β. Αμερική (11 πολιτείες στις ΗΠΑ & 1 στον Καναδά) και 36 συμβάσεις σε 27 αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Κροατία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Αργεντινή, κ.ά.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2022 ανήλθαν σε 392,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα Έσοδα Προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 122,9 εκατ. ευρώ, Για το εννεάμηνο 2023, ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ, το EBITDA σε 101 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα σε 122 εκατ. ευρώ.

O Όμιλος Intralot μετά την άντληση των 130 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει στη σύναψη κοινπρακτικού δανείου με ελληνικές τράπεζες ύψους 100 εκατ. ευρώ κλείνοντας τον κύκλο αναδιάρθρωσης και απομείωσης του χρέους της που ξεκίνησε με την αύξηση κεφαλαίου κατά 130 εκατ. ευρώ το περασμένο φθινόπωρο. Η εταιρία είχε περιθώριο EBITDA περίπου 36,6% για τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε το εννεάμηνο 2023 από περίπου 31% στο τέλος του 2022 ενώ υπολογίζεται ότι φέτος θα διαμορφωθεί κοντά στο 40%.

Που επικεντρώνεται η στρατηγική της Ινταλότ

Η στρατηγική της Intralot, “Driving Lottery Digital Transformation”, επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό των λοταριών με καινοτόμες λύσεις και ασφαλή συστήματα. Η εταιρεία αναπτύσσει προϊόντα επόμενης γενιάς για απρόσκοπτες (omni channel) εμπειρίες παικτών, ευθυγραμμιζόμενη με τις παγκόσμιες τάσεις των τυχερών παιχνιδιών και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των φορέων εκμετάλλευσης για υπεύθυνη ψυχαγωγία.

Παράλληλα, η Intralot εστιάζει στην ενίσχυση του διαδικτυακού καναλιού καθώς η αύξηση ζήτησης στον τομέα του «i-Lottery» αποτελεί μια ισχυρή τάση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και έχει αυξημένη ζήτηση και προοπτικές σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα δε στις κρατικές λοταρίες στις ΗΠΑ.

Ο Όμιλος διαθέτει επίσης εκτεταμένη εμπειρία στη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης για Video Lottery Terminal (VLT) σε ρυθμισμένες αγορές και λειτουργεί, επί του παρόντος, ένα ευρύ δίκτυο παρακολούθησης VLT στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ωκεανία.

Το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας της εταιρείας στην Παιανία, στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 300 Έλληνες μηχανικοί και εξειδικευμένα στελέχη τεχνολογίας, αναπτύσσει πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Η πλατφόρμα LotosX Omni, ένα υπερσύγχρονο οικοσύστημα βασισμένο σε αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη γκάμα τερματικών προηγμένης τεχνολογίας και τις εξελιγμένες εφαρμογές για την online εμπειρία των παικτών, διασφαλίζει την ψηφιακή αναβάθμιση των οργανισμών τυχερών παιχνιδιών. Το LotosX Omni έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις σύγχρονες απαιτήσεις των λοταριών, προσφέροντας βέλτιστη και προσωποποιημένη εμπειρία στον παίκτη, ενώ παράλληλα παρέχει ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον διαχείρισης και ελέγχου. Το LotosX Omni είναι επίσης επεκτάσιμo και διασυνδεδεμένo με τρίτα συστήματα, προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη λύση στους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.