Quantcast
Καλούσης: Η ανάπτυξη ως μόνη διέξοδος - enikonomia.gr
share

Καλούσης: Η ανάπτυξη ως μόνη διέξοδος

δημοσιεύτηκε:

Άρθρο του Ευάγγελου Καλούση *

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών (ΕΒΤ&Π) αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους, με κύριο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας, κατέχοντας το 25% της βιομηχανικής παραγωγής και σημειώνοντας κύκλο εργασιών που φτάνει τα 14,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, παρουσιάζει ισχυρή επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι εξαγωγές σημειώνουν θετική ανάπτυξη –παρά την πολυετή κρίση που βιώνουμε- γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Βιομηχανία μας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη βιομηχανική αναγέννηση της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και αυτή την περίοδο, όπου οι εξαγωγές στο σύνολό τους παρουσιάζουν πτώση -14,5%, ο κλάδος των τροφίμων συνεχίζει να τρέχει με θετικό πρόσημο +6% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016.

Βασικός ρόλος μας είναι να παράγουμε και να διαθέτουμε στον καταναλωτή επώνυμα, τυποποιημένα προϊόντα, ποιοτικά, ασφαλή και στην καλύτερη δυνατή τιμή. Εμείς είμαστε, άλλωστε, ο κυριότερος εγγυητής της ποιότητας και της ασφάλειας στα τρόφιμα. H Βιομηχανία μας παράγει καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες τα επώνυμα προϊόντα της, που τα διαθέτει σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών, τόσο εντός συνόρων όσο και σε αγορές του εξωτερικού, διασφαλίζοντας πάντα την άριστη ποιότητα και επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΒΤ&Π

Όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας μας, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από την πρωτοφανή πολυετή κρίση. Η Βιομηχανία μας αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά σαν μια μεγάλη πρόκληση, όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, για να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον, για την ίδια, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μη σταθούμε σε βασικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως η συνεχής πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, η γραφειοκρατία που εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη, η παντελής έλλειψη ρευστότητας και το τεράστιο πρόβλημα επισφαλειών που μαστίζει την αγορά. Σε αυτά προστίθενται και οι διαρκείς αλλαγές στα φορολογικά και διοικητικά μέτρα, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν ένα σταθερό πλαίσιο για την επιχειρηματική δράση και τις νέες επενδύσεις ενώ, δεν πρέπει να αγνοούμε και τον περιορισμό του δανεισμού αλλά και την παράλληλη αύξηση της πίστωσης που απαιτεί η αγορά, δημιουργώντας ασφυκτικές -πολλές φορές- συνθήκες.

Η ανάπτυξη ως μόνη διέξοδος

Εκτός από την αντιμετώπιση όμως των παραπάνω χρηματοοικονομικών προκλήσεων και την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, πάγια θέση του ΣΕΒΤ αποτελεί η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί συνέπεια στην αντιμετώπισή της. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, συνεπής στις θέσεις της όλα αυτά τα χρόνια, προσφέρει και μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό έργο στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από ρεαλιστικές προτάσεις, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια, την ποιότητα αλλά και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή.

Η προσπάθεια επιβίωσης της ΕΒΤ/Εξαγωγές

Το σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η παρατεταμένη δυσχερής οικονομική κατάσταση και οι περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής αγοράς επιβάλλουν τη δραστηριοποίηση στις αγορές του εξωτερικού, η οποία αποτελεί το κλειδί της βιωσιμότητας του κλάδου μας. Πιστεύουμε πως είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί αρκεί να υπάρχει μακρόπνοος και σταθερός σχεδιασμός και σωστή τακτική με έμφαση στην ποιότητα και στη συνέπεια.

Έτσι, βασιζόμενη στην ποιότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης η Βιομηχανία μας μπορεί και οφείλει να κατακτήσει καινούργιες αγορές και να ξεχωρίσει. Αξίζει να υπενθυμίσουμε την επιτυχημένη πορεία κλασσικών ελληνικών προϊόντων, όπως το γιαούρτι, το μέλι και η ελιά και τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής και εξαγωγής βιολογικών προϊόντων.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι καταξιωμένα διεθνώς και η ποιότητά τους έχει αναγνωριστεί πολλάκις με βραβεία και διεθνείς πιστοποιήσεις. Η παρουσία τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ και η προτίμηση των καταναλωτών προς αυτά αποτελούν φυσικά την καλύτερη επιβράβευση.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι ότι υπάρχουν δυνατότητες. Ο στόχος είναι κοινός και για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Ένα μοντέλο το οποίο, σε συνδυασμό με μία ανανεωμένη και ποιοτική γεωργική παραγωγή, θα στηρίζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και στην προσέλκυση των επενδύσεων.

Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, και με το σθένος, τη σκληρή δουλειά και τη διάθεση δημιουργίας που έχουμε επιδείξει μέχρι σήμερα αλλά και που αποτελούν το DNA μας θα συνεχίζουμε να ικανοποιούμε τον καταναλωτή μας, με ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα αλλά και θα στηρίζουμε την οικονομία μας δημιουργώντας νέες προοπτικές.

* Ο Ευάγγελος Καλούσης είναι Προέδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

Πηγή: AΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.