Quantcast
ΚΕΕΕ: Οι αλλαγές που ζητεί για την θωράκιση της οικονομίας και της ανάπτυξης - enikonomia.gr
share

ΚΕΕΕ: Οι αλλαγές που ζητεί για την θωράκιση της οικονομίας και της ανάπτυξης

δημοσιεύτηκε:

Για την ελληνική οικονομία και την επόμενη μέρα μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Γιάννης Μασούτης, στην συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, στο Ρέθυμνο όπου συζητήθηκαν προβλήματα και ανησυχίες, προτάσεις και ιδέες για το πως τα επιμελητήρια μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο τους στην οικονομία και στη λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο.

Ο κ. Μασούτης επισημαίνοντας ότι «Εδώ και αρκετούς μήνες, οι επιχειρήσεις της χώρας πορεύονται σε ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων. Υπάρχει από τη μια η αισιοδοξία, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υποστηρίζοντας την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται. Και η επέκτασή της στην Ερυθρά Θάλασσα ήδη επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πληθωρισμός πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα εξακολουθεί να συμπιέζει τα εισοδήματα και να προκαλεί προβλήματα σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουμε για αρκετό ακόμη διάστημα να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της καλούνται να σχεδιάσουν την πορεία που οδηγεί στην επόμενη μέρα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ μίλησε για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που σαφώς λειτουργεί ως ανάχωμα στις πιέσεις, που προκαλεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. «Όμως, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, στόχος δεν είναι μια πρόσκαιρη μεγέθυνση του ΑΕΠ, με όχημα την αυξημένη ρευστότητα. Ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε όρους για δυναμική, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στη σύγκλιση των εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια ανάπτυξη, που θα θωρακίσει τη χώρα ενάντια σε εξωτερικές κρίσεις και κινδύνους. Ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας. Είναι η στροφή σε τομείς και δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι η παραγωγή περισσότερων εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι η σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων – και ιδίως των μικρομεσαίων, οι οποίες συνεισφέρουν το 92% του παραγόμενου εθνικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη και η οικονομία ο Γιάννης Μασούτης μίλησε για αύξηση των επενδύσεων, με μέσο ρυθμό της τάξης του 8%, ώστε η χώρα να προσεγγίσει το μέσο όρο της ευρωζώνης. «Πρέπει να διαμορφώσουμε στοχευμένες πολιτικές για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας και του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ, να τετραπλασιάσουμε τις δαπάνες Έρευνας και Τεχνολογίας, ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της ευρωζώνης, να επιδιώξουμε την αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως η Κρήτη και οι επιχειρήσεις της μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια. «Η ανάπτυξη της Κρήτης, αλλά και ευρύτερα της χώρας μας, δεν μπορεί να μην στηρίζεται στη βιωσιμότητα. Το περιβάλλον και η φυσική κληρονομιά του νησιού είναι το θεμέλιο της ανταγωνιστικότητάς της. Είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο, το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψουμε, επενδύοντας στην Πράσινη και Γαλάζια Ανάπτυξη… Στα χρόνια που έρχονται, η Κρήτη μπορεί να γίνει πόλος επιχειρηματικής αριστείας και καινοτομίας. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων ήταν και παραμένει καίριος και ουσιαστικός. Τα Επιμελητήρια στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, ήταν και παραμένουν ο καθημερινός, αξιόπιστος σύμμαχος των επιχειρήσεων σε δύσκολες και σε καλές εποχές. Η Κρήτη είναι μια οικονομία ολοκληρωμένη, με τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας, για όλη την επικράτεια».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.