Quantcast
Lamda Development: Με «δύναμη πυρός» 2 δισ. «ψήνει» εξαγορά - Νέο σχήμα για εισαγωγή στο Χ.Α. - enikonomia.gr
share

Lamda Development: Με «δύναμη πυρός» 2 δισ. «ψήνει» εξαγορά – Νέο σχήμα για εισαγωγή στο Χ.Α.

δημοσιεύτηκε:

«Τρέχει» με… χίλια η Lamda Development που παρά τα όποια εμπόδια μπήκαν και στον δικό της δρόμο -αρχικά από την πανδημία και κατόπιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- φροντίζει και διαμορφώνει με στρατηγικές κινήσεις την επόμενη μέρα: Με «προίκα» σχεδόν 2 δισ. ευρώ, έχει στα «σκαριά» ακόμη μία εξαγορά εντός των συνόρων και «στήνει» και ένα νέο σχήμα που μέσα στον επόμενο χρόνο θα διεκδικήσει την είσοδό του στο Χρηματιστήριο. Και βέβαια το εμβληματικό έργο του Ελληνικού δουλεύει με …«φουλ τις μηχανές».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Κεφαλαιακά «θωρακισμένη» η Lamda Development, έχει την «πολυτέλεια» να προχωρήσει στα επόμενα βήματα: Ποσό 320 εκατ. ευρώ από την έκδοση του ομολόγου, εξασφαλισμένα ακόμη κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού (Eurobank, Πειραιώς) διαμορφώνουν μια «δύναμη πυρός» που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Ώρα ανέγερσης ουρανοξύστη

Έτσι, μοιάζει να είναι πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης, διάρκειας πέντε ετών, του έργου στο Ελληνικό. Ήδη ολοκληρώθηκε και η διαδικασία για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης -πριν από την κατασκευή με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI)- της ανέγερσης του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα (Marina Residential Tower) στο Ελληνικό. Ο σύμβουλος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Bouygues Batiment International και Intrakat.

Αυτό που προσφέρει στην Lamda η κοινοπραξία είναι τεχνογνωσία στην κατασκευή ποιοτικών ουρανοξυστών και θα συνεργαστεί στη μελέτη του σχεδιασμού του οικιστικού πύργου στη μαρίνα του Ελληνικού, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην χώρα μας.

Σύσταση νέας εταιρείας

Στρατηγικές κινήσεις κάνει όμως η εταιρεία και με φόντο τα malls: Ίδρυσε νέα θυγατρική εταιρεία υπό την ονομασία Lamda Ellinikon Malls Ηolding και μετοχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται στα 99 χρόνια και η έδρα της είναι στο Μαρούσι, ενώ πρόεδρος/διευθύνων σύμβουλος του ΔΣ είναι ο Οδυσσέας Αθανασίου (CEO της Lamda Development)

H νέα εταιρεία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το όχημα ανάπτυξης των malls που θα δημιουργήσει ο όμιλος στην έκταση του Ελληνικού.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, σκοπός της νέας θυγατρικής μεταξύ άλλων είναι “η απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών και εν γένει μετοχικών δικαιωμάτων ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας για ίδιο λογαριασμό” όπως και “η απόκτηση, διαχείριση, ανάπτυξη, ανέγερση, αξιοποίηση εκμετάλλευση και διάθεση πάσης φύσεως ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων, η παροχή υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης και διαχείρισης τεχνικών έργων”.

Η Lamda Development σχεδιάζει τη δημιουργία εμπορικών κέντρων στην έκταση του Ελληνικού, το Marina Galleria, το retail park της Fourlis και το Vouliagmeni Mall, στην πλευρά του ακινήτου που γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Όλα τα mall μαζί και .. πάνε Χρηματιστήριο

Δεν είναι τυχαίο βέβαια και το γεγονός ότι η LAMDA DEVELOPMENT S.A. υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη θυγατρική της LAMDA MALLS Α.Ε., (το οποίο κατέχει η εταιρεία Wert Blue SarL, 100% θυγατρική της Värde Partners), έναντι τιμήματος €109εκ σε μετρητά.

Μέσω αυτής της συμφωνίας η εταιρεία αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της θυγατρικής LAMDA MALLS Α.Ε., η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών των εταιρειών LAMDA DOMI S.Μ.S.A. και PYLAIA S.M.S.A., ιδιοκτητριών των Εμπορικών Κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos αντίστοιχα.

Ουσιαστικά στον έλεγχο της Lamda περνούν Golden Hall και Mediterranean Cosmos ενώ στο ίδιο σχήμα σχεδιάζεται με «περάσει» το Mall στο Μαρούσι. Έτσι και τα τρία υφιστάμενα θα είναι σε μία εταιρία. Δεν αποκλείεται όμως πολύ σύντομα τα υφιστάμενα Malls ν’ αυξηθούν από τρία (Golden Hall, Cosmos, Mall Athens) σε τέσσερα, καθώς στα «σκαριά» είναι και μια εξαγορά. Στο σχήμα θα ενταχθούν και τα malls του Ελληνικού και θα διαμορφωθεί ένας φορέας που θα διεκδικήσει την είσοδό του στο Χρηματιστήριο εντός του 2023.

Η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων για την οριστικοποίηση των κειμένων των δανειακών συμβάσεων που θα χρηματοδοτήσουν το Vouliagmenis Mall και τη Marina Galleria.

Στην πρώτη περίπτωση θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο έως €415εκ με διάρκεια 6  χρόνια από την πρώτη εκταμίευση και  δυνατότητα παράτασης 5 χρόνια.

Στη  δεύτερη  περίπτωση,  αυτή  της  χρηματοδότησης των εμπορικών  αναπτύξεων  στη μαρίνα  του Αγίου Κοσμά, το πλάνο που καταρτίστηκε  προβλέπει έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως €102 εκ επίσης από εταιρεία ειδικού σκοπού της παραχωρησιούχου του Ελληνικού.

Στην επένδυση του Ελληνικού αναμένονται, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2025, το Vouliagmenis Mall, καθώς και το retail park στο Commercial Hub στο Ελληνικό, το οποίο θα συνιστά έναν εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Στο, δε, Commercial Hub θα βρίσκεται, σύμφωνα με τη Lamda Development, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, ένα εμπορικό πάρκο επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, καθώς και υπερσύγχρονοι χώροι γραφείων, με το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του Vouliagmenis Mall να κυμαίνεται μεταξύ 335- 410 εκατ. ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.