Quantcast
Moody’s: Θετική για την Εθνική Τράπεζα η πώληση της Finansbank - enikonomia.gr
share

Moody’s: Θετική για την Εθνική Τράπεζα η πώληση της Finansbank

δημοσιεύτηκε:

Credit positve για την Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίζει την πώληση της Finansbank ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Παρά το γεγονός ότι η Εθνική πούλησε την τουρκική θυγατρική με απώλεια 780 εκατ. ευρώ,  η κίνηση αυτή θα οδηγήσει θα  ενισχύσει τη ρευστότητά της και την κεφαλαιακή της επάρκεια, σημειώνει η Moody’s.

Η ρευστότητα της Εθνικής αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου. Ως αποτέλεσμα η τράπεζα θα αποπληρώσει CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που πήρε από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της. Αναφορικά με το όφελος από τη χρήση του ELA, η Moody’s τονίζει ότι έτσι θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης της Εθνικής φέτος, στηρίζοντας τα καθαρά επιτοκιακά της περιθώρια και την κερδοφορία της εν μέσω χαμηλότερων εσόδων.

Επιπλέον, ο pro forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma CET1) είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 600 μ.β., στο 19,6%, εξαιρουμένων των CoCos.

Τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, ενισχύοντας τη δυνατότητα της τράπεζας να απορροφήσει επιπλέον απώλειες.

Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης, εντοπίζει και κάποια αρνητικά στοιχεία. Όπως εξηγεί,  πάνω από το 60% των κεφαλαίων θα είναι στη μορφή της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC), το ύψους της οποίας είναι στα 4,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, η πώληση της Finansbank περιορίζει σημαντικά τη γεωγραφική ποικιλομορφία των περιουσιακών στοιχείων και την κερδοφορία της.  Υπό αυτά τα δεδομένα, η θέση της Εθνικής εξαρτάται τώρα από τις επιδόσεις της στην Ελλάδα, όπου οι προκλήσεις και το ρίσκο είναι σε υψηλά επίπεδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.