Quantcast
Νέα εθελουσία έξοδος για 5.500 τραπεζοϋπαλλήλους - enikonomia.gr
share

Νέα εθελουσία έξοδος για 5.500 τραπεζοϋπαλλήλους

δημοσιεύτηκε:

Την έξοδο από την εργασία «βλέπουν» 5.500 τραπεζικοί υπάλληλοι μέσα στην επόμενη διετία και το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Τα προηγούμενα χρόνια το δίκτυο των τραπεζών συρρικνώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20.000 άτομα.

Οι αποχωρήσεις εργαζομένων, όπως και το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων είναι τα νέα δεδομένα και προβλέπονται στα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα οποία έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp).

Για την ΟΤΟΕ το σημαντικό είναι να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα αναθεωρημένα επιχειρησιακά σχέδια οδηγούνται εκτός εργασίας 5.500 τραπεζοϋπάλληλοι. Οπως λέει, η ΟΤΟΕ ξεκινά από τις 14 Ιανουαρίου γύρο διαπραγματεύσεων με τις διοικήσεις των τραπεζών προσδοκώντας στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου και φυσικά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να «τρέξουν» νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ωστόσο σημειώνουν πως αυτά θα είναι περισσότερο στοχευμένα, καθώς με τις προηγούμενες εθελουσίες έφυγαν ικανά στελέχη (διευθυντές και υπάλληλοι) που οι τράπεζες θα ήθελαν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα είναι «σημαντικά περιορισμένα» και τα κίνητρα που θα συνοδεύουν τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια το bonus από τις εθελουσίες έφτανε ακόμα και τις 170.000 ευρώ και συνολικά 11.700 εργαζόμενοι αποχώρησαν μέσα στο 2013 και το 2014.

Τα προηγούμενα χρόνια το δίκτυο των τραπεζών συρρικνώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20.000 άτομα. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το 2008 το δίκτυο αριθμούσε 3.888 καταστήματα και 64.152 τραπεζοϋπαλλήλους, και στο τέλος του 2014 οι εργαζόμενοι ήταν 44.332 και τα καταστήματα 2.562.

Τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπουν νέες αποχωρήσεις -κάποιες θα καλυφθούν από τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων- και συγκεκριμένα:

Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευθεί έναντι της DGComp να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στα 10.695 άτομα (12.300 στο 9μηνο 2015), και όπως αναφέρει η ΕΤΕ στο ενημερωτικό δελτίο της «απέχει από τη σχετική δέσμευση, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που αφορούν στην αποεπένδυση των εγχώριων μη τραπεζικών δραστηριοτήτων».

Αναδιάρθρωση

Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να περιορίσει το δίκτυό της στα 650 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2017 (778 στο 9μηνο 2015) και ο αριθμός των εργαζομένων να μην υπερβαίνει τα 15.350 άτομα (σημειώνεται ότι στο 9μηνο ο όμιλος απασχολούσε 15.715 άτομα στην Ελλάδα).

Η Alpha Bank θα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο 64 καταστημάτων στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2017, στα 563, και να περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων σε 9.500 άτομα.

Η Eurobank, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να περιορίσει το δίκτυο στα 510 καταστήματα και τον αριθμό των εργαζομένων της σε 9.800 άτομα, από περίπου 10.800 εργαζομένους σήμερα.

 

Πηγή: Εθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.