Quantcast
Οριστικό λουκέτο στην Hellenic Steel - enikonomia.gr
share

Οριστικό λουκέτο στην Hellenic Steel

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Οριστικό τέλος και διαδικασία εκκαθάρισης για την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, μετά την απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Ινδού μεγιστάνα Λακσμί Μιτάλ, επικεφαλής του κολοσσού της διεθνούς χαλυβουργίας ArcelorMittal.

Η Hellenic Steel, αποτέλεσε μία εμβληματική βιομηχανία που πρωταγωνίστησε στη βιομηχανική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας τις δεκαετίες ΄60 και 70.  Τα τελευταία όμως χρόνια, τα προβλήματα που αντιμετώπισε η μητρική της ιταλική ILVA, είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί από τον Οκτώβριο σε καθεστώς εκκαθάρισης. Παρόλο που ο Λ. Μιτάλ βρέθηκε μόλις ένα βήμα προτού υπογράψει με την ιταλική μητρική ILVA για να αποκτήσει την άλλοτε κραταιά ελληνική εταιρεία χάλυβα, ωστόσο τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον του.

«Το λουκέτο της Hellenic Steel, μετά από 51 χρόνια ιστορίας στον τομέα του χάλυβα, αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα για τη Βόρεια Ελλάδα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος εκφράζει την αγωνία του για την έντονη αποβιομηχάνιση που προκαλεί τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση. Εξηγεί μάλιστα ότι «Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές» και τεκμηριώνει την άποψή του λέγοντας ότι «εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, τότε οι επενδύσεις θα εξακολουθούν να είναι παγωμένες».

Η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, αποτέλεσε μία εταιρεία πρότυπο, που πρωταγωνίστησε στη βιομηχανική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, τις προηγούμενες δεκαετίες. Παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα, εάν δεν εμφανιζόντουσαν προβλήματα στη μητρική της εταιρεία και εάν κατάφερνε τελικά να βρει κάποιον επενδυτή που θα ενίσχυε τη ρευστότητά της.  Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα τα θετικά σχόλια που έκαναν υποψήφιοι επενδυτές για την χαλυβουργική εταιρεία, δημιούργησαν ελπίδες για το μέλλον της.

Ευρωπαϊκά funds, ένας ιαπωνικός κολοσσός, αλλά και Ρώσοι χαλυβουργοί αποτέλεσαν μερικούς από τους «μνηστήρες» της Hellenic Steel.  Το ενδιαφέρον του χαλυβουργικού κολοσσού ArcelorMittal, ήταν όμως το πιο έντονο από όλα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος ArcelorMittal, αποτελεί έναν κολοσσό με ετήσια παραγωγή 119 εκατ. τόνων προϊόντων το χρόνο που απασχολεί 232.000 εργαζόμενους σε 60 χώρες, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου, ο Ινδός  Λ. Μιττάλ, είναι αυτοδημιούργητος και γνωστός για τις ικανότητές του να αναβιώνει προβληματικές εταιρείες. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.