Quantcast
Παναγιωτάκης προς Vestager: Να καθιερωθεί μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Παναγιωτάκης προς Vestager: Να καθιερωθεί μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη να καθιερωθεί μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος για την νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, σε επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, προειδοποιώντας ότι «το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνει ακόμη ότι η αναβολή της προθεσμίας για την υποβολή των προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις 15 Ιουλίου αποφασίστηκε εξ’ αιτίας της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΔΕΗ συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου η αποεπένδυση να επιτύχει.

Η επιστολή του κ. Παναγιωτάκη

1. Η κρισιμότητα του θέματος για τη ΔΕΗ, πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, που είναι σε εξέλιξη, έγκειται στη βιωσιμότητα της υπό ολοκλήρωση νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V».

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 950 εκατ. ευρώ και η απόφαση για την κατασκευή του είχε ληφθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.

– Η σύμβαση με τον Ανάδοχο του έργου είχε συναφθεί από το 2014, και επί πλέον είχε ήδη συναφθεί δανειακή σύμβαση για ποσό 740 εκατ. ευρώ με την KfW με εγγύηση του EULER HERMES για την οποία η ΔΕΗ είχε ήδη καταβάλει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

– Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα το 2014 εξαιρέθηκε από τις προβλέψεις (σ.σ. στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής) της υπό έκδοση νέας Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα.

– Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή συνεπεία των οποίων η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ, της «Πτολεμαΐδας V».

Το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της

εταιρείας μας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1.900 MW, και τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V ισχύος 660 MW, μονάδα τελευταίας τεχνολογίας με βαθμό απόδοσης 41,5%, το 2022 οι εκπομπές CO2 από τους σταθμούς της ΔΕΗ θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2017 κατά 57%, και ο συντελεστής εκπομπών θα είναι μειωμένος κατά 69%.

2. Αναφορικά με τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων για τις 15 Ιουλίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ενημερώνει την Επίτροπο ότι, δεδομένης της αιφνίδιας προκήρυξης των εκλογών και συνακόλουθα της παύσης των εργασιών της Βουλής, η προβλεπόμενη από τον νόμο επικύρωση της διαδικασίας από τη Βουλή δεν ήταν δυνατή από την παρούσα Κυβέρνηση. ‘Αρα η μετάθεση της ημερομηνίας για μετά τις εκλογές ήταν μονόδρομος, ώστε το όλο θέμα να το διαχειριστεί η νέα Κυβέρνηση με λειτουργία της Βουλής.

Ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης διαβεβαιώνει ότι από την πλευρά της ΔΕΗ «συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειές μας, παρά την προεκλογική περίοδο, ώστε η αποεπένδυση να επιτύχει και μάλιστα μέσα στις τεθείσες προθεσμίες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.