Quantcast
Συμφωνίες - σταθμοί για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία - Ανοίγει ο δρόμος για φρεγάτες και κορβέτες - enikonomia.gr
share

Συμφωνίες – σταθμοί για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία – Ανοίγει ο δρόμος για φρεγάτες και κορβέτες

δημοσιεύτηκε:

Δύο συμφωνίες, που αλλάζουν τα δεδομένα της ελληνικής λιμενικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, υπεγράφησαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2024, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη ναυπήγηση φρεγατών και κορβετών στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ελληνική βαριά βιομηχανία αναγεννήθηκε από τη σκουριά της, στηρίζεται στα πόδια της, και δείχνει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι ικανή να φέρει σε πέρας κάθε ναυπηγικό πρόγραμμα, δείχνοντας προς το Πολεμικό Ναυτικό τον δρόμο της εγχώριας ναυπήγησης και αυτάρκειας.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2024 υπεγράφησαν δύο συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα της ελληνικής λιμενικής και ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η πρώτη συμφωνία αφορά στην έναρξη γραμμής παραγωγής 30 ρυμουλκών αξίας 280 εκατ. ευρώ, με τα τουλάχιστον 20 εξ αυτών να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026. Η στρατηγικής σημασίας συνεργασία της αμερικανικής ΟΝΕΧ, που εξαγόρασε τα ναυπηγεία Ελευσίνας με τη Robert Allan, ηγέτιδα εταιρεία σχεδίασης ρυμουλκών διεθνώς αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά, καθώς τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη ναυπήγηση συγκεκριμένης σειράς ρυμουλκών στη χώρα δίνονται στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, «πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ και η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας όχι μόνο στα ναυπηγεία, αλλά και στις εταιρείες που θα υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ναυπηγικό πρόγραμμα των ρυμουλκών και τη γραμμή παραγωγής που προανήγγειλε, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η ναυπήγηση 30 σκαφών ρυμούλκησης, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2026».

onex - ναυπηγεία
Ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ONEX και Προέδρος της ΕΕΝ

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, υπεγράφη και δεύτερη συμφωνία μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) και της Ένωσης Λιμένος Ελλάδος (ΕΛΕ), υπό την παρουσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μέσα από το εν λόγω σύμφωνο συνεργασίας οι δύο θεσμικοί φορείς δεσμεύονται να αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν σήμερα τα ναυπηγεία και οι λιμένες της χώρας, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη ασφάλεια και την αναβάθμιση των υποδομών.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος το εν λόγω σύμφωνο συνιστά μια πολλή σημαντική συμφωνία, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των λιμένων της χώρας. Τα μεγέθη, η τεχνολογία και συνεπώς οι ανάγκες στους λιμένες αυξάνονται συνεχώς. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένο ότι η κατασκευή των ρυμουλκών οφείλει να ενισχυθεί. Μέσα από τη σημερινή ιστορική συμφωνία στόχος μας είναι πέραν της ενίσχυσης των ελληνικών λιμένων και η εξαγωγική δραστηριότητα που θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

O Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Αθανάσιος Λιάγκος από την πλευρά του ανέφερε ότι, πριν από 3-4 χρόνια οι λιμένες ήταν μια λέξη σχετικά άγνωστη, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα που να έχει να κάνει με την λιμενική βιομηχανία ή διαχείριση. Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη είναι ραγδαία. Βελτιώνονται οι προδιαγραφές και η εξυπηρέτηση, υπάρχει εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό που αλλάζει ολοκληρωτικά τις συνθήκες και είμαστε εδώ να συμβάλλουμε σε αυτό το εγχείρημα.

Ως Προέδρος της ΕΕΝ, ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη είναι μια από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που έχει γίνει για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας μας και είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε μέρος της». Απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες σε ολόκληρο το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και προσωπικά στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Κυριαζόπουλο, τόνισε ότι η ναυπηγική βιομηχανία θα ακολουθεί και θα στηρίζει κάθε θεσμική αλλαγή που εκσυγχρονίζει και συμβάλλει στη βιομηχανία. Στο ίδιο πλαίσιο ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Λιμένων και τον Πρόεδρο αυτής, κ. Αθανάσιο Λιάγκο για την πίστη του στο εγχείρημα ότι η κατάσταση στους ελληνικούς λιμένες μπορεί να αλλάξει με ελληνικές λύσεις.

Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης, προς την Αμερικανική Πρεσβεία για την αμέριστη στήριξή της όλο αυτό το διάστημα, τα ιδρυτικά μέλη, και το ΔΣ της ΕΕΝ, για την εμπιστοσύνη στις μεγάλες μάχες που δόθηκαν και δίνονται για να αλλάξει η εικόνα των ελληνικών ναυπηγείων διεθνώς, ενώ όπως ήταν φυσικό από τις ευχαριστίες δεν παρέλειψε τους εργαζόμενους , υπογραμμίζοντας ότι είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια αναγέννησης και ανασύστασης της ναυπηγικής βιομηχανίας και του ευρύτερου οικοσυστήματος, κερδίζοντας καθημερινά το στοίχημα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Οι συμφωνίες αυτές αλλάζουν άρδην – προς το καλύτερο τα δεδομένα για την ναυπήγηση φρεγατών και κορβετών στην Ελλάδα.

Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr, η ιταλική Fincantieri έχει συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, ιδιοκτησίας της αμερικανικής ΟΝΕΧ, για τη ναυπήγηση στην Ελλάδα πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων των κορβετών κλάσης DOHA αλλά και των αμερικανικών φρεγατών Constellation.

Η συνολική επένδυση στα ναυπηγεία αγγίζει το μισό δισ. με τον αμερικανικό κρατικό αμερικανικό οργανισμό επενδύσεων DFC να έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 125 εκατ. τις επενδύσεις.

κορβέτα

Η ιταλική Fincantieri, η οποία έχει εισέλθει ως στρατηγικός συνεργάτης στα ναυπηγεία Ελευσίνας της αμερικανικής ΟΝΕΧ, έχει ήδη καταθέσει «βαριά» και κατά ναυτικούς κύκλους ασυναγώνιστη πρόταση για την εγχώρια ναυπήγηση των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Έχει έτοιμη επιπλέον επένδυση 80 εκατ. ευρώ στο αμυντικό τμήμα των ναυπηγείων για την δημιουργία γραμμής παραγωγής πολεμικών πλοίων ελάχιστου εκτοπίσματος 3.300 τόνων. Με απλά λόγια, στην Ελλάδα πρόκειται για πρώτη φορά να ανοίξει γραμμή παραγωγής κορβετών – με το σχέδιο FcX-30 γνωστό κι ως DOHA – αλλα και για μεγαλύτερα πλοία. Αυτή η επένδυση θεωρείται μείζονος σημασίας γιατί αποτελεί τον προπομπό επενδύσεων για την είσοδο στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation.

Η ιταλική Fincantieri έχει ως θυγατρική τη US Fincantieri με έδρα το Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Εκεί ναυπηγούνται οι νέες φρεγάτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, κλάσης Constellation, πρόγραμμα για το οποίο ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας έχει εξαγγείλει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ναυπήγηση έως 7 καραβιών για το Πολεμικό Ναυτικό.

κορβέτα

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.