Την ανάγκη σύζευξης δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει από την κρίση, υπογράμμισε – από το βήμα του 3ου συνεδρίου αγροτικής επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη – ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, Εμμανουήλ Δομαζάκης.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες εισροές τουριστών, που στα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται να αυξηθούν και στα 30 εκατ. αφίξεις ετησίως, δεν αξιοποιούνται επαρκώς για την προβολή των ελληνικών τροφίμων και ποτών, καθώς δεν επιδιώκεται ούτε από τον κλάδο της εστίασης, ούτε από το ξενοδοχειακό χώρο η “γνωριμία” τους με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας.
Συρρίκνωση κατανάλωσης κατά 25%
Αναφερόμενος στην “ασφυκτική” – όπως τη χαρακτήρισε – κατάσταση, που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ.Δομαζάκης επισήμανε ότι η αγορά των καταναλωτικών προϊόντων στο λιανεμπόριο έχει μειωθεί από τα 12 δισ. ευρώ προ ετών, σε μόλις 8,5 δισ. “Με άλλα λόγια, έχουμε μείωση κατανάλωσης 25%”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν βιώσει την αστάθεια στο λιανεμπόριο, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση του Μαρινόπουλου, “που δεν παύει να είναι το 1% του ΑΕΠ” και ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί, με όλες τις συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς.
Ο κ.Δομαζάκης, επισήμανε, ακόμη, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για τις εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, που θέλουν, είτε έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε μια περίοδο συνεχιζόμενης αστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σε σχέση, ειδικά με την Creta Farm, σημείωσε ότι στη διάρκεια της κρίσης η εταιρεία συνέχισε να επενδύει το 5% των εσόδων της στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια έχει κατοχυρώσει 17 διεθνείς πατέντες και έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία, που εντάχθηκε στο Πακέτο Γιουνκέρ, κατόπιν αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
BASF Hellas: Επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση της γεωργίας, αλλά και η αλλαγή του συστήματος δακοκτονίας
Την πεποίθηση ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και να καταστεί δυνατή η κάλυψη της ζήτησης από μεγάλες αγορές του εξωτερικού, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑSF Hellas, Βασίλης Γούναρης και πρόσθεσε ότι “η αναδιάρθρωση αυτή περνά μέσα από τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και στηρίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ”.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Γούναρης σε μια βασική, όπως είπε, παθογένεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, “που αποτελεί βαρίδι για το ελαιόλαδο”. Η παθογένεια αυτή είναι, όπως είπε, “το απαρχαιωμένο σύστημα δακοκτονίας, όπως αυτό εφαρμόζεται κεντρικά εδώ και μισό αιώνα”.
Κατά τον κ.Γούναρη, το 2016, εξαιτίας της διαχείρισης αυτής, εκτιμάται ότι χάθηκε το 50% της αξίας της πανελλήνιας παραγωγής ελαιολάδου, ενώ μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών υπολογίζεται ότι “έδωσε” προϊόν ποιοτικά υποβαθμισμένο. “Το σύστημα δακοκτονίας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο, αποκεντρωμένο και σύγχρονο, γιατί δεν είναι δυνατόν να χάνουμε προϊόν αξίας μισού δισ. ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά.
GAIA Eπιχειρείν: Ζητούνται αναδιοργάνωση δημόσιας διοίκησης, παιδεία, συνεργασία
Ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας λειτουργούν η αδυναμία αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, η παιδεία και η έλλειψη επαρκών συνεργειών στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, Ιωάννης Κουφουδάκης. Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι παρά τα όσα λέγονται κι ακούγονται για την ευοίωνη προοπτική ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, “σήμερα οι παραγωγοί βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, ενώ τα καταστήματα και οι αλυσίδες λιανεμπορίου κλείνουν το ένα μετά το άλλο, την ίδια στιγμή που το καταναλωτικό κοινό διεκδικεί ποιοτικότερα και φθηνότερα προϊόντα”.
Όπως είπε, για να βελτιωθεί η κατάσταση, “ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να κάνει δύο πολύ σημαντικά βήματα: να θέσει απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Ούτε να επιχειρεί, ούτε να επιλέγει ποιος και με ποιον τρόπο θα επιχειρήσει”.
Ο κ.Κουφουδάκης, πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική γεωργία σήμερα είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις και το μεγάλο κόστος των εισροών, ενώ “αγκάθι” αποτελεί και η αδήλωτη εργασία – παραγωγή, για την οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι φέτος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Αναφερόμενος στην αξία των συνεργασιών, με έμφαση στο παράδειγμα της ίδιας της GAIA Επιχειρείν, o κ.Κουφουδάκης, επισήμανε ότι μέσα σε τρία χρόνια τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι λαμπρά: “Έχουμε βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και συμβάλλει στην εισαγωγή της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και έχουμε κάνει πάρα πολλά, για να μειωθεί κόστος εισροών. Θα κάνουμε ακόμη περισσότερα για να βοηθήσουμε και στην εξωστρέφεια του ελληνικού αγροτικού προϊόντος”.
REDESTOS Group: Αναγκαία 10ετής συμφωνία παραγωγών, βιομηχάνων, πολιτείας
Πρόταση για την “ενορχήστρωση” δεκαετούς συμφωνίας, που μπορεί να έχει και διακομματικό χαρακτήρα, μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισμών, βιομηχάνων και πολιτείας, ώστε να προωθηθεί ο ελληνικός πρωτογενής τομέας, κατέθεσε – επικαλούμενος το αντίστοιχο παράδειγμα της Ολλανδίας – ο πρόεδρος της REDESTOS Agrotechnology Group, Νίκος Ευθυμιάδης.
“Πολιτεία, αγροτικοί φορείς κι επιχειρηματίες πρέπει να έρθουν σε συμφωνία. Δεν μπορεί ο κάθε βιομήχανος, πολιτικός ή συνδικαλιστής στον αγροτικό τομέα να έχει μόνο τη δική του άποψη. Να κάνουμε ό,τι έκανε η Ολλανδία, μια βίβλο για 10 χρόνια, όπου όλοι θα συμφωνούν στον ρόλο που θέλουν να παίξουν, στο ποια ευθύνη αναλαμβάνουν και στο πώς θα βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα”, σημείωσε.
Κατά τον κ.Ευθυμιάδη, που είναι και πρόεδρος επί Τιμή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα μάλλον οπισθοχώρησε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. “Έκλεισε σχεδόν το ΕΘΙΑΓΕ, καταργήθηκε το Ινστιτούτο Βάμβακος, δεν υπάρχει (ινστιτούτο) καπνού, τα (ινστιτούτα) σιτηρών υπολειτουργούν κι αυτό έχει συνέπειες και για τον ιδιωτικό τομέα, που δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί αντίστοιχα με άλλες χώρες όπου υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η ελληνική πολιτεία και πώς θα αξιοποιήσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.