Quantcast
Τι σχεδιάζει η Eurobank για ρυθμίσεις δανείων και χρηματοδοτήσεις - enikonomia.gr
share

Τι σχεδιάζει η Eurobank για ρυθμίσεις δανείων και χρηματοδοτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια πληρούν περίπου 120.000 με 150.000 επιχειρήσεις της χώρας.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, τονίζοντας ότι ήδη 40.000 επιχειρήσεις που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους, πληρούν τα κριτήρια για να κάνουν χρήση του σχετικού νόμου. Μάλιστα, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι ξεκινούν άμεσα οι διεργασίες προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του παραπάνω χαρτοφυλακίου και χαρακτήρισε θετική τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί να δράσει ευεργετικά για την οικονομία.
Ο επικεφαλής της Eurobank ανέφερε ότι η τράπεζα θα διπλασιάσει τις χορηγήσεις της το 2015 και πρόσθεσε πως οι νέες εκταμιεύσεις που θα πραγματοποιήσει μέσα στον επόμενο χρόνο, θα ανέλθουν σε 2 δισ., έναντι 1 δισ. στην τρέχουσα χρήση (ποσό περίπου 700 εκατ. έχει ήδη εκταμιευτεί). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurobank, οι χορηγήσεις του τραπεζικού συστήματος στην αγορά συνολικά φέτος θα ανέλθουν σε 3 με 4 δισ.
Από τα παραπάνω 2 δισ. ευρώ, τα 520 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, 200 εκατ. σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, 200 εκατ. στον τουρισμό, άλλα 200 εκατ. σε ναυτιλία και εξαγωγικές επιχειρήσεις και 450 εκατ. σε μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά, η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις με 1,6 δισ. και τους ιδιώτες με 400 εκατ. ευρώ. Εκτός των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, τη ρευστότητα της οικονομίας θα ενισχύσουν χορηγήσεις 150 εκατ. ευρώ για μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα και 100 εκατ. ευρώ μέσω κυβερνητικών συμφωνιών με την Ε.Ε. από τα ειδικά για τον σκοπό αυτόν ταμεία. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Π. Μονοκρούσος διέβλεψε για φέτος αύξηση του πλεονάσματος μεγαλύτερη των προβλέψεων που θα φτάσει στο 1,8% – 1,9% του ΑΕΠ, ενώ προσδιόρισε στο 1,6% την αύξηση για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.
Επιστροφή στα κέρδη
Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της τράπεζας, η διοίκηση εκτιμά ότι το 2015 θα επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ αναφορικά με την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών σημειώνει ότι θα επαναγοραστούν σε βάθος χρόνου από τα λειτουργικά κέρδη της τράπεζας, όπως προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Αν όμως, υπάρξει άλλη ανάγκη, οι μέτοχοι θα στηρίξουν την ανάγκη αυτήν και πάντως μέχρι το 2017 οι μετοχές αυτές θα υπολογίζονται στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
Ο Χρ. Μεγάλου επανέλαβε πως δεν είναι στις προθέσεις των τραπεζών οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, είτε υπάρξει είτε όχι παράταση του καθεστώτος προστασίας, γιατί, όπως σημείωσε, ούτε τις τράπεζες συμφέρουν οι πλειστηριασμοί. Η διοίκηση της Eurobank υπολογίζει τους «κακοπληρωτές από πεποίθηση» – και όχι εξ ανάγκης στο 15% των υπερήμερων πελατών της αγοράς. Τέλος, ο επικεφαλής της Eurobank επέμεινε στην ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της τράπεζας για διοργάνωση ημερίδας με θέμα τις εξαγωγές στις 26 Νοεμβρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.