Quantcast
Το comeback της «ΑΓΝΟ»: Από τον… Νίκο Γκάλη, στις περιπέτειες και την εξαγορά από τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» - enikonomia.gr
share

Το comeback της «ΑΓΝΟ»: Από τον… Νίκο Γκάλη, στις περιπέτειες και την εξαγορά από τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία»

δημοσιεύτηκε:

Νέα εποχή για την «ΑΓΝΟ» μετά την εξαγορά της από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη. Το ιστορικό σήμα της «ΑΓΝΟ» το οποίο τη δεκαετία του ’80 με το καινούριο εργοστάσιό της στον Λαγκαδά και τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα λόγω της διαφήμισης με τον θρύλο των παρκέ, Νίκο Γκάλη, παίκτη του Άρη εκείνη την εποχή “μεσουρανούσε”, είναι έτοιμο να «επιστρέψει» στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η διοίκηση της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» ανακοίνωσε ότι μετά το άνοιγμα των προσφορών, είναι η νικήτρια του διαγωνισμού για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας.

«Πιστοί στη φιλοσοφία μας για ανάπτυξη μέσα από συνεχείς επενδύσεις με όπλα την ποιότητα και την καινοτομία, είμαστε βέβαιοι ότι η ΑΓΝΟ θα ξαναγίνει μια σύγχρονη επιχείρηση με τα προϊόντα της να καταλαμβάνουν τη θέση που τους αξίζουν στις προτιμήσεις των καταναλωτών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Από τις περιπέτειες στα χέρια των αδελφών Σαράντη

Σημειώνεται ότι την ΑΓΝΟ είχε εξαγοράσει η Κολιός το 2003, σε μία προσπάθεια για την εξυγίανσή της, αλλά πριν από περίπου μία 8ετία μπήκε λουκέτο στη γαλακτοβιομηχανία.

Για 49 χρόνια – από το 1950 όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη έως και το 1999, οπότε και τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης – η Αγνό ήταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία με την επωνυμία «Ένωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ», κατέχοντας σημαντική θέση στον κλάδο του γάλακτος με πολλές πρωτιές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 1955, έγινε η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ στη δεκαετία του ’80 με νέο – πανάκριβο – εργοστάσιο στον Λαγκαδά αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα λόγω της διαφήμισης με τον διάσημο μπασκετμπολίστα Νίκο Γκάλη.

Το 1997 είχε πωλήσεις 19 δισ. δραχμών και χρέη ύψους 23 δισ. δραχμών προς την Αγροτική Τράπεζα. Έτσι, δύο χρόνια μετά μπαίνει υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, που ακολουθεί, το 2000, κατοχυρώνεται στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία αποκτά τη γαλακτοβιομηχανία έναντι 32 δισ. δραχμών. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ, με πρόταση ύψους 21 δισ. δραχμών.

Η εξαγορά από την Κολιός

Τον Ιούνιο του 2003 ύστερα από έναν περιπετειώδη διαγωνισμό, στον οποίο είχαν μετάσχει επίσης οι εταιρείες Μεβγάλ, Δέλτα και Τυράς, ο Νίκος Κολιός αγοράζει την Αγνό από την Αγροτική Τράπεζα.

Η Κολιός Α.Ε. εξαγόρασε την Αγνό, απαλλαγμένη χρεών καταβάλλοντας προκαταβολή 1,2 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας δάνειο άλλα 10 εκατ. ευρώ από την τράπεζα, που ήταν πωλήτρια.

Συνολικά η γαλακτοβιομηχανία Κολιός για την εξαγορά κατέβαλλε 12,25 εκατ. ευρώ και υποστήριζε ότι την περίοδο 2004-2011 διέθεσε επιπλέον 35 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του παραγωγικού εξοπλισμού και άλλα 12 εκατ. σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Το 2012 ο Νίκος Κολιός προσφεύγει στις διατάξεις εξυγίανσης του άρθρου 99, αλλά η αίτηση υπαγωγής απορρίφθηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Αγνό υπέβαλε αίτηση για πτώχευση και τον Δεκέμβριο η σύνδικος πτώχευσης άρχισε την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Από το 2003, οπότε και πωλήθηκε έως το οριστικό λουκέτο, το 2014, με χρέη ύψους 50 εκατ. ευρώ, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία δεν εμφάνισε ποτέ κερδοφόρα χρήση.

Σημειώνεται ότι τα επόμενα χρόνια έγιναν αρκετοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εξαγορά της, όμως, ήταν άγονοι. Όλα αυτά έως τον τελευταίο οπότε και κατέθεσε προσφορά για την απόκτησή της η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.