Quantcast
Το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ - enikonomia.gr
share

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

δημοσιεύτηκε:

Της Άννας Κανδύλη

Συνταγματικός είναι ο νόμος 4482/2017 και νόμιμες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις βάσει των οποίων κρατικοποιήθηκε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με 4 αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, ορθώς και σύμφωνα με το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, ανατέθηκε η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης σε κρατικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή στις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ).

Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ανάθεση του συγκεκριμένου έργου αποκλειστικά στον ΟΑΣΘ «δεν ήταν αποτέλεσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως ατομικού δικαιώματος, οικονομικής ελευθερίας και ιδιωτικής οικονομικής ελευθερίας από επιχειρήσεις που μπορούσαν να ιδρυθούν ελεύθερα με οποιαδήποτε νομική μορφή προς ενάσκηση του έργου αυτού ως επιχειρηματική δραστηριότητα». Ως εκ τούτου , «μεταβλήθηκαν οι αντιλήψεις του νομοθέτη ως προς το καλύτερο για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, για τον τρόπο εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν αντικείμενο δημόσιας υπηρεσίας. Κατόπιν αυτού με τις διατάξεις του νόμου 4482/2017, αφαιρέθηκε το παραχωρηθέν, δημόσιας φύσεως, προνόμιο της αποκλειστικής εκτέλεσης του έργου αυτού από τον ΟΑΣΘ και της εξαγοράς του τελευταίου από το Δημόσιο, ταυτοχρόνως δε με διατάξεις του ίδιου νόμου ανατέθηκε το συγκοινωνιακό έργο σε κρατικό ΝΠΙΔ, τον ΑΣΥΘ».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ωστόσο ότι είναι αναρμόδια να επαλειφθεί του σκέλους εκείνου που αφορά τη λειτουργία του ΟΑΣΘ κατά την εκτέλεση του μεταβατικού συγκοινωνιακού έργου καθώς αφορά αποκλειστικά την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού, «δείχνοντας» προς τούτο Τα πολιτικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του νόμου και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων είχαν προσφύγει 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.