Quantcast
ΒΟΑΚ: Η ΓΕΚ Τέρνα προσωρινός ανάδοχος για την παραχώρηση του - enikonomia.gr
share

ΒΟΑΚ: Η ΓΕΚ Τέρνα προσωρινός ανάδοχος για την παραχώρηση του

δημοσιεύτηκε:

Η ΓΕΚ Τέρνα ανακηρύχθηκε ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο παραχώρησης του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και συγκεκριμένα του τμήματος  Χανιά – Ηράκλειο με κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, εγκρίθηκε το Πρακτικό ΙΙΙ Εξέτασης των Φακέλων Γ’ (Οικονομικής Προσφοράς) των Διαγωνιζομένων της Β΄ Φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού – Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών – για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την προσφορά της ΓΕΚ Τέρνα κατά την περίοδο μελετών – κατασκευών, στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) θα ανέλθει η  η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων.

Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

Το μήκος του τμήματος Χανίων – Ηρακλείου  του ΒΟΑΚ είναι 157,5 χλμ και αναμένεται να δοθεί χρηματοδότηση ύψους  200 εκατ. ευρώ  για το έργο αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης έχουν γίνει οι συμβάσεις των τμημάτων του  ΒΟΑΚ, Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος (190 εκατ.) και Χερσόνησος – Νεάπολη (ΣΔΙΤ, 290 εκατ., συνδρομή 90 εκατ. του ΤΑ)  με αναδόχους τους Άκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat αντίστοιχα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον  ΒΟΑΚ:

  • Σε  70 λεπτά διανύεται η διαδρομή Χανιά – Ηράκλειο
  • Και σε σχεδόν 100 λεπτά η διαδρομή Χανιά – Άγιος Νικόλαος
  • Θα αναβαθμιστεί και  η οδική ασφάλεια με αισθητή μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.