Quantcast
Χουντής: Η απαίτηση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία - enikonomia.gr
share

Χουντής: Η απαίτηση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία

δημοσιεύτηκε:

Ευθύνες στην Κομισιόν, που πίεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να επιβάλλεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, αλλά και στην κυβέρνηση που το αποδέχθηκε (εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα), επιρρίπτει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετική με τις τρέχουσες συζητήσεις για την «ανεξαρτητοποίηση» του ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον ο Ν. Χουντής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισημαίνει ότι στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου υπάρχει και ο «απίστευτος όρος», οποιαδήποτε ισοδύναμα μέτρα αντικατάστασης της υποχρέωσης για ιδιωτικοποίηση, να ληφθούν μόνο βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ αφού τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, και άρα και του ΑΔΜΗΕ, δεν απαιτείται από την Οδηγία 72/2009 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει πως «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο, και προς τούτο, η ΔΕΗ να παραχωρήσει ή/και να πωλήσει την χρήση του δικτύου στο ελληνικό Δημόσιο, προσκρούει στην αντίδραση των θεσμών» και ερωτά την Επιτροπή:

«1. Μπορεί να βεβαιώσει αν, δυνάμει της Οδηγίας 79/2009, υπάρχει υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των δικτύων μεταφοράς ενέργειας;

2. Η ίδια Οδηγία, επιτρέπει στην υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ, να κατέχει, έστω και μειοψηφικά, πακέτο του υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ; Υπάρχει απαίτηση ιδιωτικού management; Γιατί;

3. Υπάρχει ένσταση για αποζημίωση της ΔΕΗ με άλλες μετοχές του Δημοσίου; Γιατί; Τι προτάσεις υπάρχουν για τη «δίκαιη αποζημίωση» της ΔΕΗ, η οποία, με την «ανεξαρτητοποίηση» του ΑΔΜΗΕ, χάνει σημαντικά ετήσια έσοδα;»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.