Quantcast
Η Gaslog του Πητ Λιβανού θα συμμετάσχει στην κατασκευή του πλωτού τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη - enikonomia.gr
share

Η Gaslog του Πητ Λιβανού θα συμμετάσχει στην κατασκευή του πλωτού τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη

δημοσιεύτηκε:

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο LNG , η εταιρεία Gaslog του Πητ Λιβανού απέκτησε το 20% της εταιρείας Gastrade που αναπτύσσει το project κατασκευής του πλωτού τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από την Gastrade εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, η Gaslog Ltd )υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου της Gastrade Α.Ε

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gastrade, ο Τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής εταιρείας ΔΕΠΑ, της Βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding καθώς και άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών. Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζεται σταθερά από την Ελληνική και την Βουλγαρική Κυβέρνηση. Το έργο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην περιοχή.

Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας. Το έργο συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG, όπως οι Η.Π.Α., η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar, η Αίγυπτος, και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade K. Σπυρόπουλος, προσέθεσε “Είμαστε ευτυχείς να έχουμε την GasLog σαν μέτοχο στην Εταιρεία. Η μακρά και επιτυχημένη πορεία της στον ναυτιλιακό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του LNG, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, την κάνει ένα εξαιρετικό συνεργάτη ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την λειτουργία του έργου”. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.