Quantcast
Φέσσας: Χρειάζονται 5-10 μεγάλα επενδυτικά έργα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας - enikonomia.gr
share

Φέσσας: Χρειάζονται 5-10 μεγάλα επενδυτικά έργα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Κανένας δεν έχει προσδοκίες σε αυτή την χώρα ότι η δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα, θα φτιάξουν πρώτα το επιχειρηματικό και θεσμικό περιβάλλον και μετά θα ανακοινώσουν στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι business ready, ελάτε να επενδύσετε” τόνισε στην αρχή της σημερινής του παρέμβασης στο 2o Delphi Economic Forum, ο Προέδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.

Όπως επισήμανε “ούτως εχόντων των πραγμάτων, μία πιο επιτυχημένη στρατηγική, θα ήταν να ξεκινήσουμε την προετοιμασία 5-10 μεγάλων επενδυτικών έργων που να έχουν τη δυνατότητα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμενη κερδοφορία) και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά”.

Οι λεπτομέρειες χρηματοδότησης δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία –τόνισε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε: “Μεγαλύτερη σημασία έχει η προετοιμασία ενός καταλόγου έργων ώστε να είναι ελκυστικά στους επενδυτές. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν όταν απειλούνται τα προνόμια που απολαμβάνουν, ή αλλιώς ειπωμένο, ο τρόπος ζωής τους, αδιαφορώντας για όλους και για όλα. Μία κυβέρνηση που θα θέλει να βγάλει την χώρα από την κρίση και να δώσει πραγματικές δουλειές στους ανέργους και ελπίδα στους νέους ανθρώπους, πέραν από την εφαρμογή της σωστής οικονομικής πολιτικής, πρέπει να επενδύσει στο έργο του μετασχηματισμού της οικονομίας”.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι καθοριστική και στο επίπεδο χρηματοδότησης και στο επίπεδο εκμετάλλευσης του έργου. “Το Δημόσιο, όχι μόνο δεν έχει χρήματα αλλά ούτε και θα μπορεί να δανεισθεί για πολλά χρόνια, παρά μόνο για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος”, τόνισε και σκιαγράφησε τις απεριόριστες δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη, όπως είναι:

• Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια.
• Διασύνδεση δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας – Ιταλίας και ηπειρωτικής Ελλάδας- Κρήτης.
• Δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι (FTH).
• Πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας (Θριάσιο στην Αττική και Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη).

• Ύδρευση – αποχέτευση – άρδευση – διαχείριση αποβλήτων – επεξεργασία λυμάτων.
• Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών).
• Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου (αλλαγή πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού).

• Δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και Medi Pharma για την εγκατάσταση ερευνητικών ιδρυμάτων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ των Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών (κλινικές δοκιμές, κτλ)

• Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με την χορήγηση φορολογικών κινήτρων, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (από Πειραιά μέχρι Σούνιο) για οικιστική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας ήταν σαφής: “Ας τα σκεφθούμε όλα αλλιώς. Ας πιστέψουμε ότι μπορούν να γίνουν και θαύματα.

Ας εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ας αφήσουμε όσους μπορούν να επιχειρήσουν, και έχουν λεφτά να επενδύσουν, να το πράξουν επιτέλους”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.