Quantcast
Νέο «τσεκούρι» 10% στις επικουρικές συντάξεις - enikonomia.gr
share

Νέο «τσεκούρι» 10% στις επικουρικές συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

«Βόμβα» μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό της τάξης του 10%, κρύβουν οι συζητήσεις των Βρυξελλών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι επικουρικές μπήκαν στο τραπέζι των περικοπών, καθώς δεν φαίνεται να βγαίνει ο λογαριασμός από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις, καθώς, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή αντιστοιχούν σε 1,35 δισ. ευρώ.

Στο πακέτο μέτρων όμως που ενεργοποιείται με τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018, οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να φτάνουν το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή να ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Καθώς οι δανειστές δεν δέχτηκαν το 0,8%, όπως αναφέρει ο ΕΤ, πρότειναν στους υπουργούς περικοπές στις επικουρικές. Το κενό του 0,2 που προκύπτει αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των, 450 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει μία μείωση της τάξης του 10% στις επικουρικές, η ετήσια δαπάνη για τις οποίες κινείται στα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ακόμη κι αν δεν προστατευτούν οι κύριες συντάξεις των 500 ή 600 ευρώ και επανυπολογιστούν και αυτές για να βγουν οι προσωπικές διαφορές με το νέο σύστημα, το συνολικό ύψος των περικοπών δεν μεταβάλλεται.

Ακόμη, δηλαδή, κι αν οι μειώσεις που γίνουν μετά το 2018 πιάσουν και τις μικρές συντάξεις, δεν πρόκειται να αποφέρουν τα 1,8 δισ. που η κυβέρνηση συμφώνησε να βρει από περικοπές συντάξεων, καθώς οι περισσότερες είναι στα κατώτατα όρια (450-490 ευρώ) και η νέα σύνταξη βγαίνει με θετική προσωπική διαφορά της τάξης των 25-30 ευρώ.



Από το δείγμα του 15% των συντάξεων του ΙΚΑ που επανυπολογίστηκαν, ένα 65% με 75% είναι συντάξεις των κατώτατων ορίων που θα αυξηθούν κατά 30 ευρώ. Το υπόλοιπο 35% είναι συντάξεις που θα έχουν μειώσεις 5% έως 25%.

Αν τα ποσοστά το δείγματος γενικευθούν σε όλες τις συντάξεις του ΙΚΑ, τότε οι μειώσεις θα πιάσουν το πολύ 500.000 συνταξιούχους, σε σύνολο περίπου 1 εκατ. δικαιούχων του Ιδρύματος. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι για να φτάσει ο λογαριασμός στα 1,8 δισ. ευρώ είναι σχεδόν απίθανο εκτός αν το «ψαλίδι» περάσει στις επικουρικές.

Αν μειωθούν, όμως, όλες οι επικουρικές κατά 10%, θα ξαναμπεί «ψαλίδι» και σε αυτές που είχαν μειώσεις, εφόσον το άθροισμά τους με τις κύριες ήταν πάνω από 1300 ευρώ.

Το «κούρεμα» στις επικουρικές δεν αποφεύγεται, καθώς η υπουργική απόφαση για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων που βγήκε μετά το νόμο Κατρούγκαλο προβλέπει ότι θα υπολογιστούν ξανά όλες οι επικουρικές και θα μειωθούν όσες, μαζί με τις κύριες, έχουν άθροισμα πάνω από 1300 ευρώ.

Στην περίπτωση της οριζόντιας μείωσης με 10% θα έχουν όλοι μειώσεις, ενώ με τον επανυπολογισμό, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, θα εξαιρεθούν περίπου 270000 που είχαν ήδη περικοπές, αλλά θα την πληρώσουν 800.000 που έμειναν εκτός μειώσεων, με «κούρεμα» που θα είναι πολύ πάνω από το 10%.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη για μικρότερο ΑΕΠ αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ανεβάζει το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης πάνω από το 14%, ενώ οι δανειστές απαιτούν δραστική μείωση κάτω από το 10%.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.