Quantcast
Τι λέει η ΓΣΕΕ για τα μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας - enikonomia.gr
share

Τι λέει η ΓΣΕΕ για τα μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Ο Οδικός Χάρτης για την αδήλωτη εργασία δεν πρέπει να αποτελέσει μια δράση επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά έναν προγραμματισμό αυστηρών ελέγχων για την αντιμετώπισή της, τονίζει η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της δημόσιας παρουσίασης του επιχειρησιακού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων για την αδήλωτη εργασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε τριμερή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν το υπουργείο Εργασίας, κοινωνικοί εταίροι και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί ειδική δράση του Οδικού Χάρτη για την αδήλωτη εργασία, που έχει εκπονηθεί με την τεχνική βοήθεια του ILO, ενώ για την υλοποίηση και την εποπτεία της εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, υπάρχει ρητή δέσμευση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2017.

Οι έλεγχοι θα γίνουν στην Περιφέρεια Αττικής από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2017 και θα επαναληφθούν από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2017 σε στοχευμένες επιχειρήσεις με βάση τα στοιχεία των ελέγχων του 2016 για:

α) τους οικονομικούς κλάδους που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας στο σύνολο της χώρας και

β) τους οικονομικούς κλάδους που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αριθμό παραβάσεων για αδήλωτη εργασία στο σύνολο της χώρας.

Στους ελέγχους θα μετάσχουν οι παρακάτω ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα συνεργαστούν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών . Συγκεκριμένα πρόκειται για:

α) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.),

β) τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ αλλά και τα τμήματα Εσόδων,

γ) την Οικονομική Αστυνομία και

δ) το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Η ΓΣΕΕ επισήμανε την κρισιμότητα της εργατικής συμμετοχής κατά τους ελέγχους, η οποία προβλέπεται ρητά από το ν. 1264/1982, και παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις και τις προτάσεις της για την ουσιαστική καταπολέμηση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η «αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας χωρίς ισχυρή προστασία της εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει και ότι η κανονικότητα στην Ελλάδα, κατά την προσφιλή επίκαιρη ρητορική, είναι αυτή των παραβατικών συμπεριφορών στο εργασιακό, το κοινωνικοασφαλιστικό και το φορολογικό επίπεδο».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.