http://www.enikonomia.gr/economy/151110,thyella-antidraseon-sti-vouli-gia-tropologia-voulefti-tou-syriza.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_151110_b0bb6e6fdf-b3da0ad56e22192e.jpg Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο βουλευτής... 4/27/2017 10:23:24 PM

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για βουλευτική τροπολογία

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για βουλευτική τροπολογία

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, η οποία αφορά τελωνειακά πρόστιμα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έκανε δεκτή την τροπολογία, ενώ η Αντιπολίτευση έκανε λόγο για υπόθεση διαφθοράς και ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε τη λύση της συνεδρίασης για αύριο στις 10 το πρωί.

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι γι' αυτά τα οποία ακούστηκαν στην Ολομέλεια περί υποψιών για διαφθορά, ο ίδιος δεν γνωρίζει και δεν υποψιάζεται τίποτα. Ανέφερε ότι άκουσε την τοποθέτηση του βουλευτή «πολύ προσεχτικά» και διάβασε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, και βασισμένος σε αυτά, την κάνει δεκτή. Νωρίτερα είχε δηλώσει και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ότι κάνει δεκτή την τροπολογία.

Η τροπολογία προτείνει τροποποιήσεις στο νόμο 2960/2001 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «είναι μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Όπως προβλέπει, κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών - στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος τους οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

Η θετική τοποθέτηση εκ μέρους του υπουργού στη βουλευτική τροπολογία, προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, με το προεδρείο να ανακοινώνει τη λύση της συνεδρίασης για αύριο το πρωί.

Παίρνοντας προηγουμένως τον λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον προτείνοντα βουλευτή να πει ποιον επιχειρηματία αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και την κυβέρνηση να φέρει η ίδια τη ρύθμιση «με έντιμο τρόπο» και με ενσωματωμένη την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

«Εσείς πρέπει να πάρετε την ευθύνη. Κρύβεστε πίσω από βουλευτή;» είπε προς τον υπουργό και προσέθεσε πως, αν η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό, είναι απολύτως εκτεθειμένη. Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε επίσης τι ποσά θα χάσει το Δημόσιο, «αφού αυτή η ρύθμιση αφορά χρηματικές ποινές και πρόστιμα από λαθρεμπόριο». «Να σηκώσετε τα χεράκια σας να δούμε ποιοι θα ψηφίσετε. Μπαμπεσιές εδώ δεν χωρούν», είπε προς τα έδρανα της πλειοψηφίας και μίλησε για διευθετήσεις που σχετίζονται με μέσα ενημέρωσης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε επίσης να μην γίνει δεκτή η τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τη ρύθμιση ως υπουργική, εφόσον κρίνει ότι ρυθμίζει ένα σοβαρό θέμα, μαζί με την εκτίμηση του ΓΛΚ για ενδεχόμενες απώλειες ή όχι για το Δημόσιο, «διαφορετικά διαμορφώνεται ένα άσχημο περιβάλλον. Γιατί αν είναι τίμια η κυβέρνηση, πρέπει και να φαίνεται. Και με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, όχι μόνοι δεν φαίνεστε τίμιοι, αλλά και δημιουργείτε το πεδίο για αντιλήψεις, υπαρκτές ή όχι», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος προς τον κ. Παπαδημητρίου.

Για αντίστοιχη τροπολογία που είχε έρθει πριν από ένα χρόνο και αφορούσε εταιρείες αποθήκευσης καυσίμων στη Β. Ελλάδα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ανέφερε «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα από τα λαθραία καύσιμα...». «‘Η μην την κάνετε δεκτή ή πείτε μας ποιες εταιρείες αφορά και πόσα χρήματα θα χάσει το κράτος από τη μη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη νομιμοποίηση του λαθρεμπορίου καυσίμων», πρότεινε ο Γ. Αμυράς.



Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ