Quantcast
Στα σκαριά νέα συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα- Τι λέει ο Πιτσιόρλας - enikonomia.gr
share

Στα σκαριά νέα συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα- Τι λέει ο Πιτσιόρλας

δημοσιεύτηκε:

Συνολική συμφωνία τριετούς διάρκειας, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την πραγματοποίηση μεγάλων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αναμένεται να υπογραφεί στο Πεκίνο τον Μάιο, με την ευκαιρία της νέας -δεύτερης κατά σειρά- επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη χώρα.

Την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας ανακοίνωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι «είμαστε χώρα που μπορεί να παίξει ρόλο δυσανάλογα σημαντικό του μεγέθους της, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης».

Μιλώντας στη σύσκεψη φορέων για την προετοιμασία της συμμετοχής της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας, στην 82η ΔΕΘ (9-17/9/2017), ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ακόμη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η ασιατική χώρα αναζητά διέξοδο στην Ευρώπη και από ελληνικής πλευράς η προσπάθεια είναι να αξιοποιηθεί η κινεζική στρατηγική του «Δρόμου του Μεταξιού» γιατί συμπίπτει με τους στόχους της Ελλάδας.
«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε σε νέες σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα. Από πέρυσι (και την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα) μέχρι φέτος, έχουν γίνει σημαντικά βήματα (στις διμερείς σχέσεις)» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ ως ενδεικτικές του κινεζικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, ανέφερε τις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και της State Grid στον ΑΔΜΗΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της σύσφιξης των διμερών οικονομικών -και όχι μόνο- σχέσεων, το γεγονός ότι η Κίνα είναι φέτος τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, αλλά δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο της ευρύτερης περιοχής, σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων. Όπως είπε, το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων για συμμετοχή στη ΔΕΘ είναι πάρα πολύ μεγάλο, και με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να διοργανωθούν πολιτικά και οικονομικά γεγονότα, που θα σηματοδοτήσουν περαιτέρω τη θετική προοπτική.

«Συζητάμε για τη διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ εκείνες τις μέρες, αλλά και για την πραγματοποίηση γεγονότων με μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Cosco» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε -χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες- ότι απώτερη προοπτική είναι, αφού γίνει το πρώτο πολύ καλό «τεστ» τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή της Κίνας στην 82η ΔΕΘ, να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα η εμπορική σχέση Ελλάδας-Κίνας, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.