Quantcast
Το Βερολίνο ετοιμάζεται να συζητήσει για τα πλεονάσματα- "Βλέπει" συμφωνία στις 22/5 - enikonomia.gr
share

Το Βερολίνο ετοιμάζεται να συζητήσει για τα πλεονάσματα- “Βλέπει” συμφωνία στις 22/5

δημοσιεύτηκε:

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Απαντώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής εκπρόσωπος του υπουργείου σε ερώτηση της Deutsche Welle τόνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η βιωσιμότητα του χρέους στο επίκεντρο

Είναι όμως «ξεκάθαρο» ότι τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες» θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που «μεσοπρόθεσμα» έχει καθοριστεί στο 3,5%.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών το ύψος και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να «εξασφαλιστεί» η βιωσιμότητα του χρέους.

Το υπουργείο «ελπίζει» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία επ΄ αυτού. Τέλος, εφόσον κριθούν αναγκαία πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αυτά θα εξετασθούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» που «προς το παρόν επιδιώκεται» να επιτευχθεί το 2018.

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να δώσει μια σαφή απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση, την οποία φαίνεται να έχει καταθέσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ότι δηλαδή η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή άμεσα θα πρέπει να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων και μετά τη λήξη του προγράμματος, η ποσοτικοποίησή τους. Όπως δείχνουν πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις, χωρίς μια δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.