Quantcast
Στα 326,528 δισ.ευρώ το χρέος στα τέλη Μαρτίου - enikonomia.gr
share

Στα 326,528 δισ.ευρώ το χρέος στα τέλη Μαρτίου

δημοσιεύτηκε:

Oριακή ήταν η αύξηση του χρέους στο τέλος Μαρτίου καθώς διαμορφώθηκε στα 326,528 δισ. ευρώ , από 326,358 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Η αύξηση λόγω repos αντισταθμίστηκε από την μείωση του υπολοίπου των δανείων από τους Θεσμούς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα Ταμειακά Διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου από 2,791 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν τον Μάρτιο σε 2,908 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 2,908 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, έναντι 2,791 δισ. που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτά είναι ουσιαστικά ό,τι περίσσεψε από το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του 2016, μαζί με ό,τι απέμεινε από τα έξτρα δάνεια που έλαβε για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έλαβε στο β΄εξάμηνο πέρυσι η κυβέρνηση.

Από τα 326,5 δισ. ευρώ, τα 2/3 (ή 67,6% του συνολικού χρέους) είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Αυτά είναι που η κυβέρνηση θέλει να τα «κλειδώσει» σε σταθερό επιτόκιο, ενόψει της νέας ρύθμισης του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, θα προστατευθεί μακροχρόνια από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων (και άρα των τόκων που πληρώνει κάθε χρόνο το δημόσιο) αλλά βραχυπρόθεσμα θα προκύψει επιβάρυνση σε σχέση με τα πολύ χαμηλά κυμαινόμενα (της τάξεως του 1%) που απολάμβανε ως τώρα από τα δάνεια στήριξης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.