Quantcast
Κουτεντάκης: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - enikonomia.gr
share

Κουτεντάκης: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

«Υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» τονίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνοντας ότι «η χρονική στιγμή θα επιλεγεί ώστε η έξοδος να είναι απόλυτα ασφαλής και επιτυχημένη».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη τα επιτόκια της αγοράς θα είναι υψηλότερα από εκείνα του ESM. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής επισημαίνει πως «έχοντας εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας κάθε υπόνοια δημοσιονομικού ρίσκου. Αυτό σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν εξαλείψει τις βασικές πηγές αβεβαιότητας και έχουν βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ακόμη σημειώνει ότι οι θετικές προσδοκίες που δημιουργούνται οδηγούν στη λήψη οικονομικών αποφάσεων με ορατές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. «Ήδη βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια, η αγορά εργασίας εμφανίζει εντυπωσιακή δυναμική από τις αρχές του χρόνου ενώ οι αγορές ομολόγων ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί ώστε να είναι διατηρήσιμη» τονίζει ο κ. Κουτεντάκης.

Πιο αναλυτικά, η πλήρης συνέντευξη του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήεων είναι η ακόλουθη:

ΕΡ. Μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης και την άρση της αβεβαιότητας που επικρατούσε στην οικονομία εκτιμάται ότι ενισχύονται οι δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το επόμενο διάστημα;

ΑΠ. Η βασική αιτία της ελληνικής κρίσης ήταν δημοσιονομική και από εκεί πήγαζε συνεχώς αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας. Έχοντας εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας κάθε υπόνοια δημοσιονομικού ρίσκου. Αυτό σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν εξαλείψει τις βασικές πηγές αβεβαιότητας και έχουν βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι θετικές προσδοκίες που δημιουργούνται οδηγούν στη λήψη οικονομικών αποφάσεων με ορατές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Ήδη βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια, η αγορά εργασίας εμφανίζει εντυπωσιακή δυναμική από τις αρχές του χρόνου ενώ οι αγορές ομολόγων ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί ώστε να είναι διατηρήσιμη.

ΕΡ. Η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της για μια έξοδο της χώρας στις αγορές. Πότε και με ποιους όρους εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει η κίνηση αυτή; Πώς απαντάτε στην κριτική ότι η έξοδος δεν συμφέρει τη χώρα αφού τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα από του ESM;

ΑΠ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές. Η χρονική στιγμή θα επιλεγεί ώστε η έξοδος να είναι απόλυτα ασφαλής και επιτυχημένη. Όσον αφορά την κριτική που αναφέρετε, πράγματι τα επιτόκια της αγοράς θα είναι υψηλότερα από εκείνα του ESM. Όμως το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα.

ΕΡ. Ποιος είναι ο στόχος σας για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες μετά την έγκριση και την εκταμίευση της δόσης, η οποία περιλαμβάνει 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των οφειλών αυτών;

ΑΠ. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή θα συνεισφέρουμε και 400 εκατ. από το δημόσιο ταμείο. Η ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι να προχωρά γρήγορα στην εξέταση των αιτημάτων των φορέων και στην έγκριση των πρόσθετων πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων. Η ευθύνη των φορέων είναι να ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες εξόφλησης των παλαιών ληξιπροθέσμων αλλά και να εκκαθαρίζουν γρήγορα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ώστε να μην δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα.

ΕΡ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των δαπανών όλου του Δημοσίου, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης των δαπανών με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση. Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες διαδικασίες σε εξέλιξη;

ΑΠ. Η διαδικασία της επισκόπησης δαπανών προχωράει κανονικά με στόχο την ανακατανομή δαπανών σε πιο αποτελεσματικές χρήσεις. Επιπλέον, από τις αρχές του έτους προχωρήσαμε στην κατάργηση του προληπτικού ελέγχου πληρωμών ενώ στους επόμενους μήνες θα θεσμοθετηθεί το Ενιαίο Λογιστικό Σχέδιο και αμέσως μετά ο Ενιαίος Λογαριασμός Διαθεσίμων. Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου λογιστικού έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο στη χώρα μας και έχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των διεθνών λογιστικών κανόνων και προτύπων. Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός στην Κοζάνη, στηρίζουμε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.