Quantcast
Διάσταση απόψεων Σόιμπλε- FDP για το "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο" - enikonomia.gr
share

Διάσταση απόψεων Σόιμπλε- FDP για το “Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο”

δημοσιεύτηκε:

Στη συζήτηση του Eurogroup τη Δευτέρα για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα υποστηρίξει τη μετεξέλιξη του σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Διάσταση απόψεων με τους Φιλελεύθερους.

Οι μελλοντικοί ρόλοι που μπορούν να λάβουν η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» που θα αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση δανειακών προγραμμάτων για κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Το θέμα απασχόλησε το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.

Διάσταση απόψεων 

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει θέση σε ό, τι αφορά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα υποστηρίξει στο Eurogroup τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο θα υποστηρίξει στη συζήτηση την αναγκαιότητα της μετεξέλιξης του ΕΜΣ σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Τη θέση της νυν κυβέρνησης απορρίπτει ως γνωστόν το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) το οποίο θεωρείται πιθανός εταίρος ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού με Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινους.

Ερωτηθείς για την πολιτική σκοπιμότητα μιας γερμανικής δέσμευσης τη Δευτέρα ενόψει της διάστασης απόψεων ανάμεσα στους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές πως ο κ. Σόιμπλε θα εκφράσει τις απόψεις της σημερινής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει θέσει αναφορικά με την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την έκδοση γαλλογερμανικών ομολόγων με τα οποία θα χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποδομές και σε προγράμματα καινοτομίας. Το ζήτημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Η απερχόμενη, πάντως, απορρίπτει ευρωομόλογα.

Πηγή: Deutsche Welle



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.