Quantcast
Υψηλότερη ανάπτυξη για το 2017 «βλέπει» το ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Υψηλότερη ανάπτυξη για το 2017 «βλέπει» το ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Πιο αισιόδοξο από το υπουργείο Oικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας εμφανίζεται το ΔΝΤ αφήνοντας περιθώρια ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 να αγγίξει ακόμη και το 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,6% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου.

Με δεδομένη όμως την πολύ καλή πορεία του Τουρισμού το τρίτο τρίμηνο του χρόνου είναι πολύ πιθανό να έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να ξεπερνά και το 4% του ΑΕΠ.

Με αυτά δεδομένα παρά το κακό ξεκίνημα του χρόνου (καταγράφηκε ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το πρώτο και 0,8% για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου) ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φτάσει το 1,9% ή και το 2% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά το Ταμείο υιοθετεί για φέτος την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ που έχει περιληφθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Το Ταμείο προβλέπει για το 2018 ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ αντί για ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Φαίνεται όμως ότι δεν εγκαταλείπει τις απαισιόδοξες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του αφού για το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ.

Δείγμα ανάκαμψης της οικονομίας αποτελεί και η πρόβλεψη του Ταμείου για την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος αναμένεται φέτος να φτάσει στο 1,2% για φέτος να αυξηθεί ελαφρά στο 1,3% το 2018 και να μείνει στα επίπεδα του 1,7% το 2022.

Στο μέγεθος του ισοζυγίου πληρωμών το ΔΝΤ προβλέπει επίσης θετικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπεται μικρό έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ που θα γίνει 0,2% του ΑΕΠ για το 2018 και θα μηδενιστεί το 2022 προμηνύοντας σταθερή αύξηση των εξαγωγών και αύξηση της παραγωγικότητας .

Σε άλλη πρόβλεψή του το ΔΝΤ αναμένει μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 22,7% για φέτος στο 20,3% το 2018.

Μένει λοιπόν να δούμε αν και οι επόμενες εκδόσεις του Ταμείου που δίνονται στην δημοσιότητα τις επόμενες μέρες αν έχουν λίγο καλύτερες προβλέψεις και για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αν δηλαδή το Ταμείο έχει βελτιώσει την πρόβλεψη του για το στόχο του 2018 ή επιμένει ότι με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 γεγονός που γεννά φόβους για απαιτήσεις νέων μέτρων.

Πάντως η συνολική άποψη του ΔΝΤ και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις που θα έχει η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάνρτ τόσο με το υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο μέσα στις επόμενες μέρες όσο και με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο θα συναντηθεί στην αμερικανική Πρωτεύουσα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.