Quantcast
Αυτός είναι ο αντικαταστάτης της Βελκουλέσκου στην τρόικα - enikonomia.gr
share

Αυτός είναι ο αντικαταστάτης της Βελκουλέσκου στην τρόικα

δημοσιεύτηκε:

“Ήρεμη δύναμη” χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του τον οικονομολόγο Πίτερ Ντόλμαν ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα αντικαταστήσει τη σιδηρά κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου στην αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στη χώρα μας. Έχει διδακτορικό από το Duke University και είναι απόφοιτος του Bates College.

Με μεγάλη εμπειρία στα προγράμματα της Ισλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Αμερικανός ήταν έως πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Λευκορωσία.
Μάλιστα στην τελευταία έκθεση για την πορεία της οικονομίας της χώρας τον περασμένο Νοέμβριο ο Ντόλμαν προέτρεπε τις αρχές της Λευκορωσίας να λάβουν πρόσθετα μέτρα,καθώς διαφορετικά η οικονομία της χώρας θα παραμείνει ευάλωτη.
Ωστόσο οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως ήρεμο,μετριοπαθή και άνθρωπο με ιδιαίτερο χιούμορ.

Τα στελέχη του Ταμείου αλλάζουν περίπου ανά τριετία θέση ευθύνης και αντικείμενο. Ο μόνος που παραμένει ενεργός στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 έως σήμερα είναι ο Πωλ Τόμσεν, ως υπεύθυνος του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τη Ντέλια Βελκουλέσκου ,δεν έχει ασχοληθεί άλλη φορά με τα ελληνικά πράγματα ενώ η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα ήταν όταν είχε συνοδεύσει την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην τελευταία επίσκεψη του ΔΝΤ στην Αθήνα,

Η Ντέλια μπορεί να έγινε το 2015 επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και να έπαιξε καθοριστικό ρόλο τις διαπραγματεύσεις αλλά ήδη από το 2009 ασχολήθηκε πρώτη φορά με την Ελλάδα. Εκείνη την εποχή η 43 ετών σήμερα οικονομολόγος είχε στενή συνεργασία με την Ισπανίδα Μαριαλούζ Μορένο Μπαντία και τον Ολλανδό Μπομπ Τράα για τα ελληνικά θέματα.


Πριν έρθει στην Ελλάδα,πέρασε από την Κύπρο .Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Κύπρο αρκετά περιστατικά έκαναν τους Κύπριους να της χαρίσουν το προσωνύμιο “Δρακουλέσκου”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ,όταν η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Χριστόφια, Σωτηρούλα Χαραλάμπους διαπραγματεύτηκε μαζί της, η Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε οριζόντιες μειώσεις μισθών κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού. Η Ρουμάνα αξιωματούχος του ΔΝΤ έφερε μάλιστα ως επιχείρημα το γεγονός ότι στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ οι μισθοί μειώθηκαν πέραν του 25% αν και ήταν ήδη χαμηλότεροι από τους μισθούς στην Κύπρο. Η δεν κράτησε τα λόγιας της. Εκείνη της απάντησε: “Ακριβώς αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης σε φτώχεια και μετανάστευση”.


Η Ρουμάνα οικονομολόγος είχε ζητήσει ν΄αποσυρθεί για προσωπικούς λόγους. Η Ντέλια,αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι είχε δείξει τα δόντια της και τις προθέσεις της για την κυπριακή οικονομία,η πραγματικότητα ξεπέρασε την φήμη της. Η 43 χρονη Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.