Quantcast
ΕΣΕΕ: Τιμωρία για όσους ελεύθερους επαγγελματίες αύξησαν τον τζίρο τους κατά την κρίση - enikonomia.gr
share

ΕΣΕΕ: Τιμωρία για όσους ελεύθερους επαγγελματίες αύξησαν τον τζίρο τους κατά την κρίση

δημοσιεύτηκε:

Για τους πλήρους απασχόλησης οι μεικτές, οι καθαρές αποδοχές και το κόστος για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε 1.152,2 ευρώ, σε 967,8 ευρώ και 1.440,9 ευρώ επισημαίνει η ΕΣΕΕ ενώ για τους μερικής απασχόλησης τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται σε 389,7 ευρώ, καθαρά 327,3 ευρώ και το συνολικό κόστος σε 487,4 ευρώ.

• Το συνολικό κόστος για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι ΙΚΑ) το Μάιο του 2017 εκτιμάται στα 2,49 δισ. €.

• Οι συνολικές μεικτές αποδοχές των μισθωτών (ασφαλισμένων στο ΙΚΑ) το Μάιο του 2017 ανέρχονται στα 1,99 δισ. €.

• Οι συνολικές καθαρές αποδοχές/φορολογητέα εισοδήματα των μισθωτών (ασφαλισμένων στο ΙΚΑ) ανέρχονται στα 1,67 δισ €.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν εμφανίζονται τα ποσά φορολογικών υποχρεώσεων των μισθωτών που παρακρατούνται στην πηγή (φόρος εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης) – Οι υπολογισμοί αφορούν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές.

•Διαπιστώσεις – Σύγκριση στοιχείων ΑΠΔ/ΙΚΑ Μαΐου/Μαρτίου 2017:

– Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, παρατηρείται αύξηση της συνολικής μισθωτής απασχόλησης (πλήρους & μερικής) στο δίμηνο Μαΐου/Μαρτίου 2017 κατά 247.025 θέσεις εργασίας (+13,0%), μία απολύτως αναμενόμενη τάση αν αναλογιστεί κανείς την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

– Η άνοδος της συνολικής απασχόλησης το μήνα Μάιο 2017 έναντι του Μαρτίου του ίδιου έτους προήλθε από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης (+14,7% ή +193.709) και δευτερευόντως από εκείνους μερικής (+9,3% ή +54.383 άτομα).

Επισήμανση: Το άθροισμα: 193.709 + 54.383 = 248.092 δε ταυτίζεται με την αύξηση της συνολικής απασχόλησης της προηγούμενης παρατήρησης (+247.025), εξαιτίας ορισμένων πολύ μικρών αποκλίσεων που παρατηρούνται στα πρωτογενή δεδομένα (και αφορούν τους μισθωτούς για τους οποίους δεν έχει δηλωθεί ή είναι λάθος ο τύπος της απασχόλησης).

– Οι μέσες μηνιαίες καθαρές αποδοχές/φορολογητέα εισοδήματα των μισθωτών στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 3,1%. (Μάιος/Μάρτιος 2017: -3,1%)

– Εάν από τα φορολογητέα εισοδήματα των μισθωτών υπολογισθούν και αφαιρεθούν και οι φορολογικές τους υποχρεώσεις (μόνο ο φόρος εισοδήματος – η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των συγκεκριμένων εισοδημάτων είναι μηδενική), τότε το μέσο καθαρό εισόδημα των μισθωτών το Μάιο του 2017 ανέρχεται στα 744 € έναντι 763 € το Μάρτιο του ίδιου έτους.

•Πληρωμή επιπλέον εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών (τ.ΟΑΕΕ)

Με τη ευκαιρία η ΕΣΕΕ ενημερώνει αναφορικά με τον οδικό χάρτη για εκκαθάριση εισφορών μη μισθωτών ότι εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας που παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για το εισόδημα υπολογισμού και τη διαδικασία εκκαθάρισης εισφορών. Η δυνατότητα εξόφλησης των εισφορών από επαγγελματίες που δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα από το 2015 θα μπορεί να γίνει σε πέντε δόσεις δηλαδή εως τον Αύγουστο του 2018. Σε περίπτωση που από στην εκκαθάριση ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει επιπλέον ποσό και έχει πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται στον δικαιούχο εντός διμήνου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«Άνοιξε η καρτέλα εκκαθάρισης για πληρωμή σε 5 δόσεις των επιπλέον εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών (τ.ΟΑΕΕ) μεταξύ των καταβληθεισών & καταβλητέων εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 που σημαίνει τιμωρία με επιπλέον εισφορές για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες που αύξησαν το τζίρο τους εντός κρίσης. Οι δόσεις στις αυξήσεις, αντί για μειώσεις στις εισφορές, είναι βέβαιο ότι δεν δίνουν κανένα κίνητρο και δεν μας οδηγούν πουθενά.»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.