Quantcast
"Πυρά" Χατζηδάκη στην κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ: Η απορροφητικότητα δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν - enikonomia.gr
share

“Πυρά” Χατζηδάκη στην κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ: Η απορροφητικότητα δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν

δημοσιεύτηκε:

Η απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ δεν είναι αυτή που εμφανίζει η κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στο Euractiv ο Κωστής Χατζηδάκης.

Επί λέξει, «σύμφωνα με τους πίνακες της ίδιας της Επιτροπής η Ελλάδα στις απορροφήσεις είναι 11η. Σε σχέση δε με την έγκριση επιμέρους σχεδίων είμαστε στην 18η θέση. Επίσης την ίδια στιγμή ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει ότι σε 3 από τα 4 προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν ξεκινήσει να τρέχουν η απορρόφηση είναι απολύτως μηδενική», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια συνέντευξη.

Στέλνει, παραλλήλως, μήνυμα προς την έδρα της Ε.Ε. λέγοντας, «καλό είναι να ληφθεί υπόψη από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών ότι η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχει ανάγκη μόνο λόγια, αλλά ουσιαστική υποστήριξη. Δε διανοούμαι να περιοριστεί η στήριξη της Ελλάδας την ώρα που βασανίζεται απο μια δεκαετή κρίση».

Για τον Κ. Χατζηδάκη, «δεν θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας μόνα τους τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 2013 είχαμε κάνει μια μελέτη σε σχέση με το κενό χρηματοδότησης της αγοράς – τη μελέτη έκανε ο οίκος Oliver Wyman. Εμείς όντας από τους πρώτους σε απορροφήσεις εκείνη την περίοδο, απορροφούσαμε κάθε χρόνο 5 δισ. ευρώ συνολικά από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ το κενό χρηματοδότησης της οικονομίας ήταν 18 δισ.

Εν κατακλείδι, «είναι προφανές ότι θα πρέπει να μπουν συνολικά μπροστά οι μηχανές της οικονομίας και να λυθούν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα. Την ίδια στιγμή όμως είναι σημαντικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την απορρόφηση και τη σωστή αξιοποίηση χρημάτων τα οποία είναι μια σημαντική τονωτική ένεση».

Και κλείνοντας, «θα ήμουν περισσότερο ικανοποιημένος εάν η συμμετοχή της Ελλάδας ήταν εντονότερη στο Γιούνγκερ Πλαν. Για να συμβεί όμως αυτό δεν φτάνει μόνο η ενεργοποίηση της κυβέρνησης, απαιτείται ταυτόχρονα –καθώς μιλάμε για κάποια μεγάλα ΣΔΙΤ ουσιαστικά– η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του τραπεζικού συστήματος στη χώρα. Χωρίς τράπεζες και επενδυτές το Γιούνγκερ Πλαν θα παραμείνει στη χώρα μας προβληματικό», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.