http://www.enikonomia.gr/economy/186235,amesi-meiosi-tis-forologias-kai-pio-leitourgiko-exodikastiko-mich.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_186235_d78ec46267-9c82f9225e52f9ee.jpg Σήμερα, Κυριακή 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ... 4/22/2018 6:03:06 PM

'Αμεση μείωση της φορολογίας και πιο λειτουργικό εξωδικαστικό μηχανισμό ζήτησαν οι έμποροι στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

'Αμεση μείωση της φορολογίας και πιο λειτουργικό εξωδικαστικό μηχανισμό ζήτησαν οι έμποροι στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

Σήμερα, Κυριακή 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), στην οποία συμμετείχε το σύνολο των αντιπροσώπων του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις των συνέδρων, ήταν τα ακόλουθα:

  • Τα κόκκινα δάνεια και η ανάγκη διευθέτησής τους: είναι διαπιστωμένο ότι λίγοι οφείλουν τα πολλά και πολλοί τα λίγα και άρα οι αναγκαίες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία.
  • Ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Είναι το μοναδικό εργαλείο που αυτήν την στιγμή είναι διαθέσιμο στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και αυτό που προέχει είναι να καταστεί πιο λειτουργικό και περισσότερο προσβάσιμο στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Η φορολογία: Ο εμπορικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει τα αντίμετρα και ζητάει άμεση μείωση της υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές: Ενόψει της προσεχούς δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το τοπίο, ελπίζοντας στην εξισορρόπηση ενός συστήματος που στην παρούσα φάση του προβλέπει μεν χαμηλές εισφορές για μία μερίδα ασφαλισμένων, με μηδενική ωστόσο ανταπόδοση και σύνταξη.
  • Η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος εξαγγέλθηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε: Μέσω του λογαριασμού αυτού, η επιχείρηση θα μπορεί να ικανοποιεί βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της.
  • Οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης μπροστά στην ανυπαρξία της τραπεζικής: Μικροδάνεια, crowdfunding και εταιρικές εγγυήσεις μπορεί να αποτελέσουν τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Η Γενική Συνέλευση στο τέλος των εργασιών της εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της προς τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό της διοίκησης.

Τι είπε ο Βασίλης Κορκίδης στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

Κλείνοντας τις εργασίες του 4ου συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές ( 20-21 Απριλίου), με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα- Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης» , ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης σημείωσε τα ακόλουθα:

«Το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανάπτυξης» επιχείρησε να συμβάλει στο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τοποθετώντας το εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο της σύνθεσης των παραδοσιακών και καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών. Εστιάσαμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας και προσπαθήσαμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

•Με ποιό τρόπο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα γίνουν πιο αποδοτικές και λειτουργικές με απαραίτητη προϋπόθεση την οργάνωση τους στην οικονομία δεδομένων;
•Ποιά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα και διαθέσιμα σήμερα για τους ΜμΕ επιχειρηματίες;
•Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες και πως θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων;
•Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα στα οποία μπορούν να στηρίξουν την στρατηγική τους;
•Πως μπορούν να συνεργαστούν με τη τοπική αυτοδιοίκηση για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου;
•Ποιός θα είναι ο ρόλος της ΕΣΕΕ, και των Εμπορικών Συλλόγων σε όλες αυτές τις διαδικασίες;

Η ευκαιρία που δόθηκε στις επιχειρήσεις να συνομιλήσουν με τρόπο γόνιμο και παραγωγικό, όπως αυτό το Συνέδριο, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώση, πολύτιμα εφόδια για την επιχειρηματικότητα, ειδικά μετά από μία περίοδο βαθειάς ύφεσης. Γι αυτό το λόγο, θεωρώ ότι στο Συνέδριο μίλησαν οι μικρομεσαίοι για τις ΜμΕ επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τη διατύπωση ανελαστικών - καθολικών συνταγών επιτυχίας, οι οποίες, συχνά στην εφαρμογή τους, συγκρούονται με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Συνοψίζοντας λοιπόν, δεδομένου ότι δεν κρινόμαστε για το τι κληρονομήσαμε, αλλά για το τι θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, ελπίζω με αυτές τις ιδέες που εκφράστηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τις προτάσεις, που έχουμε επεξεργαστεί, να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον βιώσιμο και φιλικό στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πέρα από τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομία, διαδραματίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κλείνοντας, θεωρώ εξαιρετικό και πολύτιμο το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Τα συμπεράσματα θα αποσταλούν σε όλους τους συνέδρους αλλά και σε πολλούς θεσμικούς αποδέκτες, ενώ οι διεργασίες του διημέρου μεταδόθηκαν μέσω του YouTube Live σε όλη την Ελλάδα. Συγχαρητήρια στα στελέχη του ΙΝΕΜΥ και σε όλους τους συντελεστές για την άρτια οργάνωση του 4ου Συνεδρίου. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους συναδέλφους ομιλητές που μίλησαν εκ μέρους όλων μας και ήταν πράγματι εξαιρετικοί.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ