Quantcast
Κριτική των φορέων στο πολυνομοσχέδιο - enikonomia.gr
share

Κριτική των φορέων στο πολυνομοσχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Τις θέσεις τους για τις προωθούμενες διατάξεις κατέθεσαν νωρίτερα φορείς που είχαν κληθεί σε ακρόαση.

Μεταξύ των φορέων που ενημέρωσαν για τις θέσεις τους, ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι το πρώτο βήμα της οικονομικής ασφυξίας για την αυτοδιοίκηση. Δήλωσε αντίθετος με τη «δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος», σημειώνοντας ότι αφαιρεί το οξυγόνο στους δήμους και καταργεί στην ουσία την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.

Ο Κώστας Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, εκτίμησε ότι τα υψηλά υπερπλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εξασφαλιστούν με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, και αυτό τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι κλειδί για την ανάπτυξη είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Κόλλιας ζήτησε παράταση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.

Ο Βασίλης Πενταφράγκας από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ζήτησε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί τα γενόσημα φάρμακα από το clawback

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα-Πειραιά δήλωσε αντίθετος με το πολυνομοσχέδιο και κατήγγειλε περαιτέρω περικοπή των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ζήτησε οριστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ, να καταργηθεί ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων και να γίνει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο Μιχάλης Γιαννάκης, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε αντίθετος με το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο, με τη μείωση του αφορολογήτου και το γεγονός ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έκανε λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας υγείας.

Ο Γιάννης Παϊδάς, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αφού υπενθύμισε τις μειώσεις των μισθών και το καθεστώς για τις νέες συντάξεις και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτίμησε ότι έρχονται νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των υπερπλεονασμάτων. Επέκρινε επίσης τη μείωση του αφορολόγητου.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος εκ μέρους της ΓΣΕΕ είπε ότι τα νέα μέτρα οδηγούν στη διαιώνιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Υπογράμμισε την ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης του μοντέλου ανάπτυξης. Αναφορικά με τον ΟΜΜΕΔ χαρακτήρισε νίκη της ΓΣΕΕ τις ρυθμίσεις που αποκαθιστούν την ανεξαρτησία του ΟΜΜΕΔ, σημείωσε όμως ότι δεν αναιρούνται ουσιαστικά εμπόδια όπως η διατήρηση του δεύτερου βαθμού διαιτησίας και ζήτησε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο Γιάννης Κωσταντάτος, δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, είπε ότι έγινε γόνιμη συζήτηση με την κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επένδυση στο Ελληνικό. Χαρακτήρισε θετικό ότι ο Φορέας Αξιοποίησης του Ελληνικού θα έχει πλειοψηφία στην εκπροσώπηση και προέβλεψε ότι θα υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο Θόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι οι διοικητικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και θα διευκολύνουν τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο είπε ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη πενταετία θεωρείται με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ ότι είναι εφικτός. Ως προς τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη οι εκτιμήσεις που φαίνονται στο Μεσοπρόθεσμο συμφωνούν και με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται ότι πλέον η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ιδιωτική κατανάλωση και όχι στις εισαγωγές και εξαγωγές, όπως είχε γίνει μέχρι σήμερα. Επίσης μεγαλύτερη βαρύτητα θα αποκτήσει και ο τομέας των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Είπε ακόμη ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests που έγιναν πρόσφατα, έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει για τα επόμενα δύο, τρία χρόνια, το πολύ σημαντικό ύψος των κόκκινων δανείων. «Είναι μια πραγματική πρόκληση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουν τεθεί αισιόδοξοι στόχοι έως το τέλος του 2019, που θα μειώσουν το σημαντικό απόθεμα των κόκκινων δανείων που σήμερα, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, εκτιμώνται στα 92,5 δισ. περίπου και που ο στόχος είναι το απόθεμα αυτό μέχρι το τέλος του 2019, να μειωθεί περίπου 63 δισ. περίπου», είπε και προσέθεσε ότι ο στόχος είναι αισιόδοξος αλλά η ΤτΕ θεωρεί ότι είναι εφικτός και είναι σημαντικό να συνδεθεί αυτή η στοχοθεσία με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, δήλωσε την αντίθεσή του με την προσωπική διαφορά για τον υπολογισμό των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου. Δήλωσε επίσης αντίθετος με την μεταφορά φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ενιαία λογαριασμό, προβλέποντας ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα για την κάλυψη ταμιακών αναγκών.

Ο Αντώνης Μέγγουλης από την ΕΣΕΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πτωχευτικές διατάξεις λέγοντας ότι προωθούν την αρχή δεύτερης ευκαιρίας. Κάλεσε ταυτόχρονα όμως την κυβέρνηση να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, δήλωσε θετικός με τις διατάξεις που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της ΕΝΠΕ, εκτίμησε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι νέα δοκιμασία για την αυτοδιοίκηση και κατήγγειλε πως όλα τα αποθεματικά των ΟΤΑ περνούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να μπορούν να δίνονται με τις ορέξεις τού κάθε υπουργού.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπανδίας Πολυτέκνων, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τη φτωχολογιά και ότι φορολογεί εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.