Quantcast
Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. ευρώ από τον ESM για την Ελλάδα - Το "μήνυμα" του Ρέγκλινγκ - enikonomia.gr
share

Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. ευρώ από τον ESM για την Ελλάδα – Το “μήνυμα” του Ρέγκλινγκ

δημοσιεύτηκε:

Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί για το μαξιλάρι ρευστότητας και για την εξυπηρέτηση χρέους. Συγκεκριμένα τα 9,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για το “μαξιλάρι” και τα 5,5 δισ. ευρώ για το χρέος.


To “μήνυμα” του Κλάους Ρέγκλινγκ στην Αθήνα

“Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τρία χρόνια του προγράμματος του ESM” τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη δήλωσή του μετά την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό προς την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι «Η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία 3 χρόνια του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς. Η τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης των δημοσίων εσόδων και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Προσέθεσε ακόμη ότι «από το 2012, οι EFSF και ESM έχουν στηρίξει τους Έλληνες στις προσπάθειες τους, προσφέροντας πρωτοφανείς ποσότητες μακροπρόθεσμων δανείων σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι δεσμευμένη στο να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και στο να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι, μετά από την τελευταία αυτή εκταμίευση η συνολική χρηματοδότηση μέσω ESM φτάνει τα 61,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν τα χρηματικά ποσά που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF η στήριξη ανέρχεται στα 204 δισ. ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.