Quantcast
Μοσκοβισί: Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα - Χωρίς βοήθεια θα είχε καταρρεύσει - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα – Χωρίς βοήθεια θα είχε καταρρεύσει

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Σκανδαλώδης από άποψη δημοκρατίας η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Spiegel ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως τόνισε ο Επίτροπος, «ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη» και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία. Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα. Επίσης, τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται. Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται – αν και παραμένει πολύ υψηλή».

Ακόμη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τονίζει ότι δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup. «Προσωπικά πιστεύω: από δημοκρατική σκοπιά, ήταν σκανδαλώδες. Εξάγω από αυτό το δίδαγμα ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».


Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.