http://www.enikonomia.gr/economy/194824,esm-i-ellada-oloklirose-kai-episima-to-3o-programma-diasosis.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_194824_9f0fe4bd65-8990839b001bc53c.jpg Η Ελλάδα ολοκληρώνει επίσημα το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του ESM σήμερα, με μια επιτυχημένη έξοδο από αυτό... 8/20/2018 7:40:37 AM

ESM: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε και επίσημα το 3ο πρόγραμμα διάσωσης

ESM: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε και επίσημα το 3ο πρόγραμμα διάσωσης

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Ελλάδα ολοκληρώνει επίσημα το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του ESM σήμερα, με μια επιτυχημένη έξοδο από αυτό, σε συνέχεια συνολικών εκταμιεύσεων 61,9 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα € 24,1 δισ. που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του μέγιστου όγκου προγραμμάτων ύψους € 86 δισ. δεν ήταν τελικά απαραίτητα, σημειώνει ο Μηχανισμός Σταθερότητας της Ευρωζώνης.


Τo ταμείο υπενθυμίζει ότι τα μέλη του ESM συμφώνησαν το πακέτο οικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2015, ενώ η Ελλάδα είχε επίσης λάβει δάνεια ύψους 141,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το EFSF μεταξύ 2012 και 2015. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε από τα δύο ταμεία διάσωσης είναι 203,77 δισεκατομμύρια ευρώ, με μακροχρόνια διάρκεια δανείων (επί του παρόντος κατά μέσο όρο άνω των 30 ετών) και τα πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι από το 2010 έως το 2012, η Ελλάδα έλαβε 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια στο πλαίσιο της λεγόμενης διευκόλυνσης δανείων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

"Σήμερα μπορούμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια το πρόγραμμα ESM χωρίς περαιτέρω προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτό ήταν δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης του χρέους", δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM Mario Centeno.

"Ο απώτερος στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας αυξάνεται ξανά, υπάρχει πλεόνασμα προϋπολογισμού και εμπορίου και η ανεργία μειώνεται σταθερά", αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Παρομοίως ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά την έξοδο της της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου από τα προγράμματα EFSF ή ESM και καθώς ο ΕSM και ο EFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, που κατέχουν το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας", ξεκαθαρίζει. "Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μια άλλη ιστορία επιτυχίας, να είναι ευημερούσα και μια χώρα εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα βασίζεται στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕSM", εξηγεί ο Επικεφαλής του Ταμείου.

"Σύντομα θα παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν πολιτικά από την Ευρωομάδα τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις συμφωνίες δανεισμού με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF αυτό το φθινόπωρο".

Στο μήνυμα του Ταμείου υπενθυμίζεται ακόμη ότι "κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των εταίρων της στη ζώνη του ευρώ".

"Χάρη στις εξαιρετικά συμφέρουσες συνθήκες δανεισμού του ESM και του EFSF με μακροχρόνιες διάρκειες και χαμηλά επιτόκια, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. Ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ ετησίως".

Το 2017, ο ESM εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μειώσουν το χρέος της Ελλάδας στο ΑΕΠ κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον δείκτη χρέους της Ελλάδας κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ΕSM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης , με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι δικαιούχες χώρες θα είναι σε θέση να τον εξοφλήσουν τον όπως έχει συμφωνηθεί. Για το σκοπό αυτό, ο ESM θα λαμβάνει τακτικές εκθέσεις από την Ελλάδα και συμμετέχει με την Koμισιόν στις τακτικές αποστολές του στο πλαίσιο του Enhanced Surveillance.

Τέλος σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέβαλε επίσης στην Ελλάδα συνολικό ποσό δανείου ύψους 32,1 δισ. Ευρώ παράλληλα με το ελληνικό δάνειο και το πρόγραμμα EFSF, από το οποίο έχουν ήδη επιστραφεί περίπου 21 δισ. Ευρώ.


Πηγή: Real.gr

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ