Quantcast
Ρήξη στους δανειστές για το θέμα της μείωσης των συντάξεων - enikonomia.gr
share

Ρήξη στους δανειστές για το θέμα της μείωσης των συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Ρήξη στο εσωτερικό των δανειστών προκαλεί το θέμα της μείωσης των συντάξεων καθώς έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα με διαφορετική ατζέντα, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκπροσώπους των κομμάτων.

Από τη μία πλευρά είναι η Κομισιόν που εμφανίζεται να ενστερνίζεται τις κυβερνητικές επιδιώξεις και να συμφωνεί με την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Απέναντί της, είναι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που έχουν ενιαία θέση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής αφού η περικοπή των συντάξεων είναι ένα διαθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στηρίζεται στη θετική πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία την προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για 3,5% του ΑΕΠ που όχι μόνο θα «πιαστούν» αλλά και θα ξεπεραστούν (υπερπλεόνασμα το 2019). Το υπερπλεόνασμα και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν, προκειμένου να μην είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων, αποτελεί το βασικό επιχείρημα που επαναλαμβάνουν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Το πρώτο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών ήταν με τη Ν.Δ. και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ακολούθησε συνάντηση με την αντιπροσωπία του ΚΙΝΑΛ με τους Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Πρωτόπαππα και οι επαφές ολοκληρώθηκαν με τους εκπροσώπους της Ένωσης Κεντρώων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν κοινές θέσεις για το θέμα των συντάξεων ενώ χαρακτήρισαν λάθος τη δημοσιονομική συνταγή που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας , που ξεκινάει επίσημα σήμερα σε επίπεδο επικεφαλής θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπούν μόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενώ θα πραγματοποιηθούν 2-3 συναντήσεις, πιθανότατα μία την ημέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι ολιγόωρες, καθώς, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν το θέμα των συντάξεων,αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του έτους.

Το βάρος θα πέσει στην εξέταση των εσόδων και των δαπανών, ώστε να αποφανθούν οι επικεφαλής εάν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2019,που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου καθώς και ο “δημοσιονομικός χώρος” των 3,5 δισ. ευρώ (2019-2022) στον οποίο στηρίχτηκαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 ώστε να καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα, την υπεραπόδοση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς για να χρηματοδοτηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες και για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2019 μπορεί να εμφανίσει το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τραπεζικά θέματα ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Χίλτον ανάμεσα στους επικεφαλής και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Θα εξεταστεί η πορεία των κόκκινων δανείων, με την πίεση για ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που έχουν οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο τους, να είναι έντονη.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.