Quantcast
Moody's: Η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να περιμένει για έξοδο στις αγορές - Τι λέει για τις συντάξεις και την αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Moody’s: Η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να περιμένει για έξοδο στις αγορές – Τι λέει για τις συντάξεις και την αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και και τώρα, που το πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αναμένεται ξανά αύξηση της εμπιστοσύνης επιχειρήσεων και καταναλωτών» τονίζει η Kατρίν Μιλμπρόνερ, η πρώτη αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδυτών του οίκου αξιολόγησης Moody’s σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η προοπτική της αξιολόγησης Β3 είναι θετική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης της αξιολόγησης. Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει κυρίως τη δυναμική της οικονομίας να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αποδίδουν καρπούς», υπογραμμίζει η Kατρίν Μιλμπρόνερ, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει μέρος στο πολυσυνέδριο Capital + Vision 2018 του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο

Σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εκτιμά ότι «πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να περιμένει να βγει στις αγορές κεφαλαίων, δεδομένου του μεγάλου αποθεματικού ρευστότητας που διαθέτει. Εντούτοις, η μακρά αναμονή δημιουργεί κινδύνους – ειδικά επειδή πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των επιτοκίων». Αποδίδει, όμως, το γεγονός που η Ελλάδα δεν έχει επιχειρήσει να βγει ακόμα στις αγορές στο ότι «οι αυξανόμενες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων συνετέλεσαν πιθανώς στο να επιδείξουν μεγάλη προσοχή οι ελληνικές Αρχές στο θέμα της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές».

Για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων η πρώτη αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδυτών της Moody’s λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι συζητήσεις με τους πιστωτές της Ευρωζώνης σχετικά με την ανάγκη αυτών των πρόσθετων μειώσεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημειώσαμε όμως το γεγονός ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν την άποψη ότι αυτά τα προνομοθετικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον μερικώς».

Για τις ενδεχόμενες αναταράξεις στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, λόγω της Ιταλίας, η κ. Μιλμπρόνερ επισημαίνει ότι επειδή είναι το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της Ευρωζώνης «όσα συμβαίνουν εκεί είναι σημαντικά για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», αλλά εκτιμά πως ότι «οι αναταράξεις θα περιοριστούν στην Ιταλία και δεν θα επεκταθούν σε άλλες χώρες» και τονίζει πως «η Moody’s διατηρεί στο παρόν στάδιο την θετική προοπτική για τέσσερις από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, (ενώ) και οι άλλες χώρες διατηρούν την σταθερή προοπτική».


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.