Quantcast
ΟΑΕΕ: Διασφαλισμένες οι συντάξεις - enikonomia.gr
share

ΟΑΕΕ: Διασφαλισμένες οι συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Διασφαλισμένη χαρακτηρίζει ο ΟΑΕΕ την καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους του ταμείου, παρά τη μεταφορά των αποθεματικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο διοικητής του Οργανισμού, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνει πως η καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους είναι διασφαλισμένη, καθώς όπως εξηγεί «γιατί χωρίς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δε νοείται η ύπαρξη μιας κοινωνίας. Και μάλιστα μιας κοινωνίας που χρειάζεται την αλληλεγγύη και το αίσθημα της ασφάλειας περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Παράλληλα, ο Τ. Πετρόπουλος υπογραμμίζει πως το έλλειμμα του ΟΑΕΕ για το 2015 θα ξεπεράσει τα 540 εκ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

«Εμείς μπαίνουμε σε έναν τιτάνιο αγώνα. Ξεκινάμε από την αναδιοργάνωση του οργανισμού από την τακτοποίηση και την ανάκαμψη των ασφαλισμένων στους κόλπους του οργανισμού να επανέλθουν οι ασφαλισμένοι μας και να είναι ενεργοί.

Για κάποιους είναι ακόμη αδύνατον να καταβάλουν οποιαδήποτε εισφορά. Είναι αυτοί που ήδη βρίσκονται χρεοκοπημένοι, που έχουν βγει από το σύστημα και έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις.

Προωθούμε λοιπόν μέτρα για να μπορέσουν να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα, εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει, και να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους ικανότητα εκείνοι που βρίσκονται μέσα στην αγορά αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες» αναλύει χαρακτηριστικά.

Στη λογική αυτή, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, κινείται η ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Οι οφειλέτες έχουν ένα χρονικό διάστημα κοντά στα 8,5 χρόνια για να ρυθμίσουν τις παλιές οφειλές τους, με επιτόκιο πάρα πολύ μικρό 0,25% μηνιαίως και με έκπτωση στο 50% των επιβαρύνσεων και των τελών που έχουν επιβληθεί γι αυτές τις οφειλές.

Αν κάποιος καταβάλει αμέσως όλο το ποσό που οφείλει θα εξαφανιστούν τα τέλη και οι προσαυξήσεις στο σύνολό τους. Επομένως, οι ωφέλειες είναι πάρα πολύ μεγάλες όπως και οι εκπτώσεις που φθάνουν έως 100%. Υπάρχουν τέσσερις κλίμακες δόσεων, στις οποίες ο οφειλέτης μπορεί να προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες και δυνατότητες. Για όσους μάλιστα έχουν οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ το επιτόκιο είναι μηδενικό.

Επομένως, εάν οφείλει κάποιος 10.000 ευρώ, από τη στιγμή που μπορεί να επιλέξει έως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερες από αυτή που βρίσκεται, μπορεί να πληρώσει τη δόση και να είναι ενήμερος, καταβάλλοντας το ποσόν που αντιστοιχεί στην τρέχουσα οφειλή του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Τ. Πετρόπουλος υπεραμύνεται της υποχρεωτικής μεταφοράς των αποθεματικών των ταμείων στην ΤτΕ, εξηγώντας πως «όταν κάτι είναι πολύ σωστό και αναγκαίο, εμένα δεν με πειράζει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται το τυπικό μέρος.

Έχει ασφαλώς σημασία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να έρθει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή.

Η Βουλή δεν πρέπει να είναι εκτός της ευθύνης της και πρέπει να αποφασίσει.

Έως τότε θα έχουμε και τα αποτελέσματα της καλής διαχείρισης και είμαι βέβαιος πως η Βουλή θα πειστεί ότι αυτό ήταν το σωστό»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.